Lupasin joskus viime vuoden puolella tehdä ohjeet 6-rengassysteemin irrottamiseen/vaihtamiseen ja vihdoin asia tuli ajankohtaiseksi taas itsellenikin, kun Filofaxilta tuli uusi ihana Domino Soft pastelliväreissä. Tiesin heti sen nähtyäni, että haluan tehdä siitä ”TN”:n eli tässä tapauksessa tietysti Filodorin.

Olen vaihtanut ja irrottanut muutamiakin 6-rengassysteemejä ja periaate niissä on aina ollut sama: näkyvillä niiteillä selkämykseen kiinnitetty systeemi. On olemassa myös sellaisia, joissa niitit eivät näy, mutta näistä minulla ei ole kokemusta. Jossain olen nähnyt videon, jossa käytetään systeemin irrottamiseen porakonetta, mutta itse en sellaiseen tohdi ryhtyä. Yleensä Filofaxin plannereissa on tällainen ns. siistimpi kiinnitystapa, kun taas halpaversioissa niitit ovat näkyvissä.

Tähän projektiin tarvitset:
– plannerin 6-rengassysteemillä, jossa on näkyvät niitit
– ruuvimeisselin
– erilaisia pihtejä (pyöröpäiset ja lattapihdit)

Filodorin tekemiseen tarvitaan lisäksi:
– nahkapaska
– kynä
– sakset
– kuminauhaa (ohutta ja paksua)
– vihkoja/inserttejä

Aloita niitin irrottaminen, työntämällä pieni lattapäinen ruuvimeisseli liikkuvan niitin alle ja nostele niitin reunoja ylöspäin. Kun olet saanut jonkin verran työskentelytilaa, ota pyöröpäiset pihdit ja jatka samaan malliin. Kun niitin reunat ovat sen verran koholla, että saat niistä lattapihdeillä kiinni, puristele niitin reunoja. Tarkoituksena on tehdä niitistä solakampi niin, että se mahtuu tulemaan reiästä ulos.

Filofaxissa niitti oli melko jämäkkää ainesta ja sen taivuttelemiseen meni jonkin aikaa. Halpaversioissa niitit ovat yleensä alumiinia, joka taipuu helpommin. Älä luovuta. Käytä sinun käteesi sopivinta työkalua ja ole kärsivällinen. Minulta meni molempien niittien irrottamiseen n. 15 minuuttia. Kun niitti on paineltu suoraksi, ala varovasti painella rengassysteemin alta, jotta saat systeemin sujautettua niitistä irti.

Voilà, valmis! Nyt voit laittaa tilalle isomman/pienemmän systeemin tai tehdä planneristasi dorin.

Halusin tehdä Domino Softista Filodorin, koska minulla ei varsinaisesti ole käyttöä personal-kokoiselle rengassysteemiplannerille. Domino Softissa oli kiinnityskuminauha valmiina, joten minun tarvitsi vain lisätä yksi kuminauha inserteille. Tein nahkapaskalla toiset reiät jo olemassa olevien reikien yläpuolelle, sopivasti vähän insertin reunojen alapuolelle, jotta saisin lisättyä kuminauhan helposti. Käytin paksuhkoa kuminauhaa (Ø 2mm) noin 40-45 cm ja solmin sen kohtalaisen tiukaksi. Sitten vielä kokeilin, että vihko istuu napakasti kiinni.

Inserttejä varten käytin ohuempaa kuminauhaa (Ø 1mm) noin 35 cm ja solmin senkin napakaksi. Viisi inserttiä riittänee nyt aluksi ja huomasin, että tähän mahtuisi vähän leveämpikin insertti tai vaihtoehtoisesti tuplamäärä inserttejä.

Tästä tuli kiva ja kunhan keksin tälle vielä käyttöä, niin annan nimen, teen charmin ja personoin muutenkin minun näköisekseni.

Filofax Domino Soft on nimensä mukaisesti pehmeä ja taipuu sopivasti. Molemmissa sisäkansissa on tasku ja takakannessa kynänpidike. Väri on kauniin mintunvihreä (duck egg), materiaalina PU ja koko personal.

 

Teksti ja kuvat Tuuli Heino-Carpenter

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *