Meillä syödään aina samaa ruokaa. Pasta tomaattikastikkeessa on saavuttanut pikaruokien kuninkaan aseman ja se onkin varma valinta silloin, kun työpäivän jälkeen alkaa miettiä, että mitä sitä oikein söisi päivälliseksi. Olemme puolisoni kanssa äärimmäisen huonoja suunnittelemaan ruokiamme etukäteen ja se ärsyttää meitä kumpaakin. Lisäksi meitä vaivaa mielikuvituksen puute: Kun alamme kauppaan mennessä miettiä, että mitäs sitä sitten söisikään, mieleemme tulee vain muutamat tutut ruuat. Nyt olemme päättäneet ottaa käyttöön monelle jo alakoulun keittiöistäkin tutun kiertävän ruokalistan! Olemme jo pitkään puhuneet ruokalistan käyttöönotosta ja kokeilimmekin ruokasuunnittelua jo yhdellä tavalla. Silloin pyrimme suunnittelemaan viikon kerrallaan, mutta huomasimme, että viikko oli aivan liian lyhyt aika ja ruoat lähtivät heti kiertämään tuttua tomaattikastikekehää.

 

Nyt aika on kypsä ruokalistan parannellulle, kuukausittaiselle versiolle! Paranneltu versio on neljän viikon mittainen, jossa jokaiselle päivälle on määritelty tietty ruoka. Päivän ruoka määrittää sen mitä kokataan, jos ei ole muuta valmiina odottamassa. Olen jo valmiiksi suunnitellut, että esimerkiksi laatikkoruuista riittäisikin syötävää kahdeksi päiväksi. Toiveissani on, että ruokalistan käyttöönotto parantaa suunnitelmallisuutta ja pienentää ruuan hävikkiä. Kesätyöni vuorot ja muut menot vaikuttavat toki olennaisesti valittavaan ruokaan enkä usko, että monikaan viikko menee oikeasti aivan alkuperäisen suunnitelman mukaan. Nyt tärkeimmältä tuntuu saada aikaiseksi toimiva pohja, josta voi tilanteen mukaan poiketa. Neljän viikon listan on tarkoitus olla kiertävä, mutta myös joustava: Jos joku ruoka ei maistu tai tunnu sesonginmukaiselta, saa se kenkää listalta ja jotain sopivampaa tulee tilalle. Vielä samat ruuat toistuvat useita kertoja, mutta toiveissani on löytää toistuvien suosikkien rinalle uusia luottoruokia. Listalle on myös suunniteltu vähintään kerran viikossa ympäripyöreästi ”salaatti” ja tarkoitus onkin kokeilla erilaisia ruokaisia salaatteja noina päivinä.

Olen nyt suunnitellut ruokalistaan vain päivälliset. Usein syömme lounaan muualla, puoliso töissään ja minä koulussa. Syksyn tullen tulen varmasti myös kantamaan eväitä mukanani kouluun ja ajattelenkin myös lounasruokien tulevan myöhemmin osaksi ruokalistaa. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin viisaammalta aloittaa pienestä.

Ruokalista on suunniteltu Priman Monthly-vihkoon lyijykynällä. Tein toteutuksesta myös Plan with me-videon! Montly-vihko toimii tässä hyvin, sillä vihon takasosa on pistesivuja. Siellä on tilaa muistiinpanoille ja merkinnöille. Ensin ajattelin kirjoittaa sinne reseptejä, mutta siihen tarkoitukseen vihon tila tuntuu pieneltä ja rajalliselta. Kuitenkin ruokalistaa kootessa olen jo löytänyt monta uutta reseptiä, joita haluan kokeilla. Tällä hetkellä en ole aivan varma, alanko kasata reseptejä erilliseen vihkoon Traveler’s Notebookini väliin vai tarvitsisinko minäkin reseptiplannerin… Vihon takaosaan tuleekin reseptien sijaan tarvike-osio, johon kirjoitan uuden ruokalajin ainesosat. En tarvitse Traveler’s Notebookini välissä tarkkaa reseptiä, mutta vihon takaosasta voin tarkistaa, mitä puskassa salaattihyllystä löytyvää maustetta ruokaani pitikään ostaa.

 

Miten teillä suunnitellaan tulevia ruokailuja ja kauppareissuja? Onko jollain kiertävä ruokalista jo käytössä?

-Tiia

2 comments on “Ruokasuunnittelu Traveler’s Notebookissa”

    • Mulla on kovat odotukset tämän toimivuuden suhteen ja lupaan tehdä myöhemmin seurantapostauksen siitä, miten tää systeemi on alkanut toimia! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *