Heipä hei, täällä Ruut. Tällä kertaa aiheena on vihkojen tekeminen alusta alkaen itse. Opastan vaiheet askel askeleelta. Mennäänpä siis suoraan asiaan.

Tarvikkeet, joita tulet tarvitsemaan:
– Kartonkia tai pahvia kansilehdeksi (ei kuitenkaan liian paksua)
– Paperia. Jos haluat 32 sivua valmiiseen vihkoon, ota 16 paperiarkkia
– Neulaa ja lankaa. Langan paksuuden voit valita mielesi mukaan. Itse suosin ohutta lankaa.
– Mattoveitsi ja sakset siistimistä varten
– Metalliviivotin tai jokin vastaava
– Jokin terävä piikki
– Leikkuualusta
– Paperiklipsejä

Ole luova. Leikkuualustana voit käyttää tavallista keittiön leikkuualustaa, jonka päälle laitat paljon sanomalehteä. Viivottimesta käy kaikki pitkät metalliset asiat joista saat tukevan otteen. Omani on peräisin rakennustyömaalta. Mattoveitseen sen sijaan kannattaa panostaa. Toisaalta, voit olla boheemi ja jättää vihon reunat siistimättä.


1. Taita paperit ja kansi. Mitä pienemmissä erissä taitat paperit kahtia, sitä tarkemman lopputuloksen saat.


2. Asettele paperit ja kannet oikeaan järjestykseen. Tässä vaiheessa ei kannata vielä hermostua, mikäli sisimmät paperit työntyvät häiritsevästi ulos. Paperit kannattaa kiinnittää klipsuilla toisiinsa, jotta seuraavat vaiheet helpottuvat. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

3. Tee rei’ille paikat vihon sisäpuolelle. Jätä ylä- ja alareunaan sentti tyhjää.

4. Paina merkkien kohdalle reiänalut piikillä. Tämä auttaa seuraavien vaiheiden tekoa. Pidä paperinippua niin suljettuna kuin vain pystyt. Näin estät paperien liikkumisen ja epätasaisuudet. Voit tietenkin painaa neulan suoraankin merkkien kohdalta läpi mutta silloin langan on oltava todella ohutta ja papereita ei voi olla muutamaa enempää.


5. Sidonta aloitetaan sisäpuolelta niin, että langanpää(t) jää keskelle. Etene ensin toiseen reunaan, sitten keskikohdan kautta toiseen reunaan ja palaan vielä lopuksi keskelle. Lopetussolmu tulee keskelle ja langanpäät voi pujotella ompeleiden väliin.


6. Lopuksi siistitään reunat. Mittaa haluamasi leveys ja ala leikkaa mattopuukolla pitkiä viiltoja. Mitä lyhyempiä vetoja tee, sen epätasaisempaa jälkeä saat aikaan. Been there done that. Tässä kohtaa metalliviivotin ja terävä mattopuukko ovat ehdottomia. Itse en ainakaan ole ikinä onnistunut saksien kanssa.

TADAA! Nyt sinulla on hieno itsetehty vihko. Itse tykkään vielä lopuksi koristella kannen washiteipeillä ja tarroilla.

Itselläni meni kärsimättömyyden ja huonojen välineiden vuoksi muutama yritys pilalle, kunnes annoin periksi ja satsasin kunnon metalliviivottimeen ja mattopuukkoon. Eli ei muuta kuin tekemään vihkoja. Tässä säästää pitkän pennin.

Rakkaudella Ruut

1 comment on “Vihkoja pienellä budjetilla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *