Opiskelen viimeistä vuotta yliopistossa ja kirjoitan gradua. Näinä viimeisinä opiskeluvuosina tapani opiskella on tehostunut hurjasti. Eikä vähiten Bullet Journalin ansiosta. Hurahdin Bullet Journaliin vuoden 2016 syksyllä. Silloin bujoni oli enemmänkin itsetehty kalenteri, johon lisäsin tehtävälistoja ja muutamia träkkereitä (seurantataulukko tai -lista). Tasan vuoden päästä vuonna 2017 palasin pienen kalenteriseikkailun jälkeen takaisin Bullet Journaliin. Aloitin samaan aikaan myös gradun teon.

Bullet Journal on tukenut opinnoissani etenemistä todella paljon. Bullet journalini alkaa tulevaisuuslokista, jonne merkkaan kaikki tulevat tapahtumat puolen vuoden aikajaksolla. Tällä hetkellä tulevaisuuslokista löytyy muun muassa suunnitelmia siitä, milloin mikäkin gradun luku olisi hyvä olla valmis.

Itselleni tärkein on viikkonäkymä, jonne laitan päiväkohtaiset menot ja tehtävät tarkasti. Olen huomannut, että opiskelun jakaminen eri päiville on kätevä ja toimiva tapa saada asioita aikaiseksi. Liian isoja tehtäviä ei kannata laittaa. Esimerkiksi ”lue tenttiin” on aivan liian hahmoton ja iso pala nieltäväksi. Sen sijaan ”lue kappale 5 ja tee muistiinpanot” on jo paljon selkeämpi. Kun tehtävä on tehty, voi sen joko yliviivata tai rastittaa tehdyksi. Toisinaan käy niin, että tehtävä roikkuu monta päivää tekemättömänä riippakivenä. Kun tarpeeksi monta kertaa siirtää tehtävää seuraavalle päivälle, alkaa jossain vaiheessa ärsyttää. Tuo ärsytys saa ainakin minut tarttumaan toimeen tai vastaavasti toteamaan, ettei tehtävän tekeminen olekaan oleellista.

Rakastan Bullet Journalia, koska se on joustava ja sopii tarpeisiini täydellisesti. Viikkoaukeamien välistä löytyy kaikenlaista muistiinpanoista kirjalistoihin ja tsemppiaukeamista tavoitetaulukoihin. Toimivan sisällysluettelon avulla löydän haluamani tiedon nopeasti. Tavallisessa kellonaikoihin perustuvassa kalenterissa ei olisi itselleni tarpeeksi tilaa tehtävälistoille. Bullet Journalia voin muokata juuri sellaiseksi kuin haluan.

Tehtävälistat ja opiskeltavat asiat voivat toisinaan olla melko kuivia. Hyvää vastapainoa synkeydelle tuo mahdollisuus koristella. Käytän koristelussa teippejä, tarroja, leimoja, pastellivärejä, leikekuvia ja vesivärejä. Tylsät opiskelumuistiinpanot saavat hurjasti enemmän rakennetta, kun käyttää niiden tekemiseen erivärisiä kyniä ja erilaisia otsikoita. Lisäksi ne saattavat jäädä paremmin mieleen.

Näin jokin aika sitten Kalenterimanian Youtube-kanavalla ihanan idean, jossa planneriin oli tehty visuaalinen tavoiteaukeama tai kartta. Karttaan voi merkitä esimerkiksi päivät, jolloin pitäisi olla jokin asia tehtynä. Itse toteutin idean väljemmin ja merkkasin erilaisia graduprosessin etappeja aukeamalle ja kun sitten saavutan etapin, saan laittaa siihen merkinnän. Tällainen visualisoitu kartta auttaa näkemään mitä on tehty ja mitä vielä on tekemättä.

Tässä vielä Kalenterimanian Youtube-kanavalta muutama hyödyllinen video opiskelun tueksi.

Rakkaudella Ruut <3

1 Comment on Bullet Journal opiskelun tukena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *