Tällä kertaa perehdymme erilaisiin koristeisiin joita kalenterituunauksessa käytetään.

Tarrat:

Functional

Functional-tarrat ovat käytännöllisiä tarroja, joilla voi kuvata tekemistä. Ne voivat olla esimerkiksi urheiluun ja liikuntaan tai kotitöihin liittyviä tarroja.

Decorative

Decorative-tarrat ovat nimensä mukaisesti koristetarroja, eikä niiden ensisijaisesti ole tarkoitus merkitä mitään tiettyä toimintoa. Ne voivat olla esimerkiksi kukkia, sydämiä tai tähtiä.

Icon

Icon-, eli ikonitarrat ovat yleensä pieniä, ympyrän muotoisia asioita ja tekemistä kuvaavia tarroja. Ikonitarroja löytyy myös muotoon leikattuna ja kaikissa väreissä.

Tarrakitit:

Weekly / full kitillä tarkoitetaan yhtenäistä tarrasettiä, joka on suunniteltu käytettäväksi yhdelle kokonaiselle viikolle. Yleensä kitit on suunniteltu sopimaan Erin Condren Life Plannerin tai Happy Plannerin aukeamien ruutuihin ja mittoihin, mutta soveltamalla ne käyvät hyvin myös muihin kalenterimalleihin.

Mini / personal kit tarkoittaa pienempää tarrasettiä, joka on tarkoitettu personal-kokoiselle kalenterille. Jos ei halua peittää koko aukeamaa tarroilla, voi minikittejä käyttää myös isommassa kalenterissa.

Full / Half boxilla tarkoitetaan Erin Condren Life Plannerin päiväsarakkeisiin sopivia ”laatikkotarroja”. Fullboxit ovat kooltaan 3,8×4,8cm ja niitä löytyy mm. koristeellisena, kirjoittamiseen tai checklist-versioina. Halfbox on kooltaan 3,8×2,4cm ja se on tarkoitettu pääsääntöisesti merkintöjä varten. Näiden kahden koon lisäksi löytyy vielä useita pienempiä boxeja asioiden merkkaamiseen.

Headers / little things tarkoittaa päiväsarakkeen yläosaan tulevaa pitkää, kapeaa tarraa jossa yleensä lukee to do, today yms. Viime aikoina suureen suosioon ovat nousseet glitter headerit. Little things -tarroilla puolestaan tarkoitetaan päiväsarakkeen alaosaan tulevia päiväkohtaisia pieniä merkintöjä, joille ei tahdota liikaa huomiota.

Bottom / Side washi tarkoittaa joko aukeaman alas tai sivuun tulevaa koristeellista tarraa / teippiä. Yleensä bottom washi on leveämpää kuin side washi.

Check list sanamukaisesti tarkoittaa muistilistaa. Se voi olla joko päivä- tai viikkokohtainen, tai vaikka tietylle aihealueelle (to clean, to buy..) otsikoitu.

 

Teipit:

Yleisimmin kalenterituunauksessa käytetään washiteippejä, eli paperisia helposti katkeavia teippejä. Teippitarha.fi on erikoistunut erilaisiin teippeihin ja siellä onkin hienosti koottu myös infoa erilaisista teipeistä. Mt-washiteippi, Washiteipit (Japanista), askartelulaatuinen washiteippi. Yleisesti ryhmässä washina puhutaan kuitenkin ihan kaikista paperiteipeistä ja esimeriksi washivaihdossa tärkeintä on nimenomaan teipin katkeavuus. Teippien leveys vaihtelee ihan kapeista, todella leveisiin. Erilaisten paperisten teippien lisäksi on olemassa myös muovisia koristeteippejä, sekä muotoonleikattuja teippejä! Myös näitä teippejä käytetään jonkin verran kalenterituunauksessa. Helposti uudelleen irroitus ja asettelu-ominaisuutensa vuoksi washit ovat käyttäjäystävällisin vaihtoehto, jos ei ole ihan varma että saa teipin ensiyrittämällä haluamaansa kohtaan.

Teippejä käytetään koristelussa monella tapaa, niillä voi jakaa päiviä tai niitä voi käyttää pätkinä vähän kuten tarroina. Useissa teipeissä on myös tekstejä, joten niitä voi käyttää esimerkiksi kuvaamaan omaa päivää. (Ylemmässä kuvassa olevat teipit ovat Docraftsin teippejä, joita voi ostaa PikkuLeppiksestä).

 

Journaling Cards / Project Life-kortit:

Journalingkortit herättävät tasaisin väliajoin ihmetystä ryhmässä. Ne ovat siis kartonkisia kortteja, usein kaksipuoleisia joita voi käyttää kalenterissa esimerkiksi tuomaan lisätilaa. Ne sopivat myös puhtaasti ihan koristeluun. Korteissa voi olla tekstiä tai kuva ja ne voivat olla joko kaksipuoleisia (joilloin ne sopivat hyvin myös esimerkiksi Project Life-tyyppiseen askarteluun) tai blankoja toiselta puolen. Lue lisää korttien käytöstä täältä ja täältä.

Die Cuts:

Die cutsit (käytetään myös sanoja leikekuva ja ephemera) ovat yleensä ohuita kartonkisia leikkeitä joissa ei ole liimapintaa valmiina. Ne ovat muotoonleikattuja, yksipuolisia ja ne voivat olla niin kuvia, kuin sanoja tai lausahduksiakin. Aukeamaan ne kiinnitetään joko liimalla tai kaksipuoleisella teipillä.

54 Comments on Kalenteritermistö auki – Koristeet

  1. Hei onko semmosia tarroja seinäkalenteriin että päivän kohdalle laittaisi ja sitten voisi siirtää toisen päivän kohdalle sen saman tarran Tere. Anita juntunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *