Esittelin blogissa pari viikkoa sitten Ajaston uutuuskalentereista Campuksen. Kansilehden värimaailma ei miellyttänyt minua lainkaan, joten päätin tehdä kannet itse. Nyt esittelen teille pari helppoa tapaa tehdä mieluisat kannet itse. Nämä tekniikat toimivat kaikkiin kierresidontaisiin kalentereihin, joissa on läpinäkyvät kansilehdet, mutta myös välilehtien tekoon.

Tarvitset kalenterin lisäksi seuraavat tarvikkeet:

  • Paperia tai kartonkia
  • Viivotin
  • Lyijykynä ja kumi
  • Sakset

Näistä voi lisäksi olla hyötyä:

  • Paperileikkuri
  • Yhden reiän rei’itin
  • We R Memory Keepers Planner Punch Board, jossa Spiral Punch Inserts -lisäosa

Ihan ensiksi pitää mitata kalenterin kannen tai sivun koko. Jos haluaa tehdä kalenteriin kartonkisia välilehtiä, pitää muistaa lisätä leveysmittaan tilaa myös ulokkeelle, joka pilkistää kalenterin reunasta. Campuksen sivun mitat ovat 14 cm x 21 cm, joten merkitsin paperiin pienet viivat näihin kohtiin, jotta osaisin paperileikkurilla leikata oikean kokoisen sivun. Jos leikkaamiseen käyttää saksia, kannattaa viiva piirtää koko sivun matkalta ja kumittaa mahdolliset merkinnät leikkaamisen jälkeen.

Kun sivu on leikattu, pitää paperiin piirtää sivun reikien kohdat. Campuksen mukana tuli kaksi kätevää kuvasivua, jotka irtoavat kalenterista, joten käytin niitä mallina.

Sivujen rei’ittämiseen on olemassa myös erittäin kätevä työväline: We R Memory Keepersin Planner Punch Board, sillä sen Spiral Punch Insertin lisäosista se neliönmuotoinen on täsmälleen oikean kokoinen tähän hommaan. Yrittäjistämme ainakin Chic CompanyHeidin KorttipajaKlemmarikellari ja Taitopuoti Paperinauha pitävät kyseisiä rei’ittimiä valikoimissaan ja lisäosien saatavuutta voi kysyä heiltä suoraan.

Reikien välin voi myös mitata itse ja piirtää paperiin. Campuksessa reiät ovat kuuden millimetrin välein ja niiden leveys on 6 mm. Kun reikien paikat on merkitty, ne voi tehdä yhden reiän rei’ittimellä, mutta reunasta pitää leikata vielä pienet lovet, jotta sivun saa kalenteriin kiinni. Jos rei’ittimessä on pohja, kannattaa se irrottaa, niin pohjalla olevasta reiästä näkee suoraan, mihin kohtaan sivu pitää asettaa. Kun sivu on rei’itetty, se on valmis kiinnitettäväksi kalenteriin.

Tein vielä sellaisen version, jossa leikkasin ja rei’itin paperin kuvataskun mittoihin ja laitoin sen suoraan kuvataskun sisälle. Tällä tavalla tehdessä sivun koko on kuitenkin himpun verran pienempi, joten taustalla olevat sivut näkyvät reunoilta hieman. Lisäksi muovitaskun päälle tulee vielä kalenterin oma kansi, joten paperi voi näyttää himmeämmältä kuin ehkä haluaisi. Kalenterin kanteen voi vielä leikata tarrapaperista palasen ja kirjoittaa vaikkapa omistajan nimen tai mikä kalenteri on kyseessä.

Ihania hetkiä kalentereiden parissa!

– Sini

Tässä vielä muita hyviä vinkkejä, kuinka tehdä kalenteriin kannet itse:

Nidotulle kalenterille uusi pinta

Happy Plannerille snap-in -kannet

Happy Plannerille kannet rengaskalenterista

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *