Olen harrastanut nyt pari vuotta sivellintekstausta ja käytän sivellinkyniä myös kalenterituunauksessa. Olinkin todella innoissani, kun kuulin saavani Se Hämeenpuiston Vihkokaupalta testattavaksi heidän valikoimissaan olevia Tombow’n sivellinkyniä. Nämä kynät ovat hyvin monipuolisia ja olen iloinen saadessani jakaa teille muutamia vinkkejä näiden käyttöön.

Tombow’n sivellintussit sopivat erinomaisesti niin bujoiluun, kalenterituunaukseen kuin sivellintekstaukseenkin. Kynien muste on vesiliukoista, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia entisestään. Kynissä on huopakärki, joka kuluu karhealle tulostuspaperille kirjoittaessa nopeasti rikki. Kannattaa siis tarkkailla, millaiselle paperille sivellintusseilla kirjoittaa, jos haluaa suojella niiden kärkiä rispaantumiselta. Kynien pitäisi kuitenkin soveltua vesiväripaperille, mixed media -paperille, vellumille, piirustuspaperille ja askartelukartongille. Oma suosikkini on Tombow’n oma piirustuspaperi, joka on sileää ja todella paksua. Vihkokaupan sivellinkynävalikoimaan kuuluvat Tombow Dual Brush Pen -kynät useassa eri värissä, Tombow Fudenosuke Brush Pen -kynät kovalla ja pehmeällä kärjellä sekä pehmeällä kärjellä kaksipäinen Twin Tip Black/Grey. Vihkokaupasta saa myös kätevää aloittelijan pakettia, jossa on erilaisia kyniä kokeiltavaksi.

Tombow Dual Brush Pen

Tombow Fudenosuke Brush Pen Soft

Tombow Fudenosuke Brush Pen Hard

Tombow Fudenosuke Twin Tip Black/Grey

Näiden neljän kynän joukosta on todella vaikea valita suosikkia, sillä käytän jokaista eri tarkoitukseen. Kovakärkinen Fudenosuke sopii erinomaisesti pienen tekstin kirjoittamiseen. Se on kuitenkin mielestäni myös näistä neljästä kynästä haastavin käsitellä, sillä ylös- ja alasvientien tuntuma on hyvin erilainen kuin kolmessa muussa kynässä. Pehmeäkärkisiä Fudenosuke-kyniä tykkään käyttää harjoitellessani erilaisia fontteja ja käsialoja ja Dual Brush -kyniä puolestaan käytän lähinnä sivellintekstaukseen ja päivämäärien merkitsemiseen. Tombow’n kyniä on esitelty myös suuressa kynäpostauksessa, joka kannattaa myös silmäillä läpi.

Sivellinkynät bujoilussa

Dual Brush Penit ovat erittäin monikäyttöisiä ja sopivat erinomaisesti muun muassa bujoiluun. Ohuella kärjellä voi tehdä yksityiskohtaisempia piirroksia ja tekstiä ja sivellinkärjellä esimerkiksi isoja otsikoita. Alla olevissa kuvissa on käytetty muuten pelkkiä Dual Brush -kyniä, paitsi viimeisen kuvan pieni sitaatti on kirjoitettu kovakärkisellä Tombow Fudenosukella. Kuvista sitä ei ehkä näe, mutta erityisesti musta muste kuultaa jonkin verran Ajaston Planner-muistikirjan sivujen läpi, mutta kynät eivät kuitenkaan vuoda läpi.

Sivellinkynät kalenterituunauksessa

Sivellinkynät sopivat myös erinomaisesti kalenterituunaukseen. Omassa Happy Planner Classic -kalenterissani on paksut sileät sivut, joten kynät liukuvat paperilla erinomaisesti eivätkä vuoda tai kuulla sivujen läpi. Tykkään kirjoittaa menot ohuemmilla Fudenosukeilla ja päivämäärät isoilla Dual Brusheilla. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös plan with me -postaukseni, jossa käytin sivellintekstausta.

Sivellintekstaus

Suvellinkyniä voi tietenkin käyttää myös sivellintekstaukseen (eng. brush lettering), josta itse nautin todella paljon. Ylempää sitaattia tehdessäni en miettinyt lainkaan asettelua, en edes käyttämiäni värejä tai fontteja, kokeilin vain kyniä huvin vuoksi. Isot tekstit on kirjoitettu Dual Brusheilla, mustat Fudenosuke Softilla ja harmaat Fudenosuke Twin Tipillä.

Jos kiinnostuit sivellintekstauksesta ja haluaisit itsekin oppia tekstaamaan, kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa muutaman viikon takainen blogiteksti, jossa esitellään sivellintekstauksen alkeita ja näytetään, miten harjoitella kynän käyttöä. On hyvä muistaa, että aloittelevan tekstaajan parhaat ystävät ovat lyijykynä, kumi ja viivotin, joiden avulla toistoja voi tehdä tuhansia ja taas tuhansia. Alla olevan tekstinpätkän asettelun bongasin alun perin Instagram-käyttäjältä Leslie Tieu. Katsoin silloin mallia puhelimen näytöstä, mutta kirjoitin tekstin täysin vapaalla kädellä. Nyt tein kuitenkin malliksi tämän teille niin, että avasin puhelimesta oman kuvani, piirsin paperille sanojen ääriviivat lyijykynällä ja korjasin hieman kirjainten paikkoja piirtämällä viivottimella apuviivoja. Kun kirjainten ja sanojen paikat olivat mielestäni hyvät, piirsin päälle sivellintusseilla. Kuvista huomaa, että tekstit eivät joka kohdassa menneet suunnitellusti, mutta lyijykynäjäljet on melko helppo kumittaa lopuksi pois.

Värien sekoittaminen

Tombow Dual Brush -kyniä löytyy yhteensä peräti 95 väriä ja väritön blender-kynä. Kuten yllä mainitsin, on kynien muste vesiliukoinen, joten se sopii mainiosti sekoittamiseen, eli blendaamiseen, jota halusin ehdottomasti kokeilla. Vihkokaupasta löytyy Tombow’n oma Dual Brusheille suunniteltu blending kit, jota minulla ei harmikseni ole. Halusin kuitenkin kokeilla, miten värit sekoittuvat toisiinsa, joten käytin kotoa löytämiäni tarvikkeita: Pentelin säiliösivellintä, akryylipalikkaa sekä blender-kynää.

Ensimmäisenä kokeilin tekniikkaa, jossa väritin paperille pienet alueet kolmea väriä, joiden päälle tiputtelin vettä ja levitin pensselin kärjellä. Tästä tekniikasta tuli kertaheitolla uusi suosikkini, jota täytyy päästä kokeilemaan uudelleen. Värit sekoittuivat todella kauniisti ja säilyttivät ihanat raikkaat värinsä.

Toisena kokeilin tekniikkaa, jossa väritin kahta väriä paperille ja väritin blendaus-kynällä kummaltakin puolelta kohti keskustan tyhjää tilaa. Kuvastakin huomaa, että paperi lähti rispaantumaan herkästi, joten tämä tekniikka ei ollut minulle mieleinen.

Kolmantena kokeilin tekniikkaa, jossa väriä levitetään kynästä sekoitusalustalle, josta sitä imeytetään blender-kynään ja väritetään paperille. Mielestäni jäljestä tuli todella kaunis ja uskon käyttäväni myös tätä tekniikkaa jatkossa useammin.

Sivellinkynien maailma on erittäin kiehtova ja sellainen, jossa oppii jatkuvasti uusia asioita. Jos on valmis tekemään töitä, tässä lajissa voi kehittyä hurjan hyväksi lyhyessäkin ajassa. Itselläni ei ole ollut harjoitteluun niin paljon aikaa kuin toivoisin, mutta olen päättänyt vielä jonain päivänä oppia todella taitavaksi tekstaajaksi. Suosittelen lämpimästi tarttumaan kynään ja kokeilemaan. Tätäkään lajia ei harjoittelematta opi. Mutta varoituksen sana – saatat ajautua virran vietäväksi ja huomata löytäväsi itsesi keskeltä tätä sivellintekstauksen lumoavaa maailmaa!

Kiitos vielä yhteistyöstä Sandy ja Se Hämeenpuiston Vihkokauppa!

– Sini

1 Comment on Sukellus sivellinkynien maailmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *