Tässä kirjoituksessa kerron miten käytin bujoani, kun minulle tehtiin suunniteltu leikkaus ja miten sitä voi käyttää leikkauksen ja sairaalahoidon yhteydessä. Tämä on oma kokemukseni tämän vuoden helmikuulta.

Valmistautuminen leikkaukseen

Suunnittelin ennen leikkausta tehtävät asiat. Tiesin, etten pysty tekemään siivouksia ja muita hetkeen leikkauksen jälkeen. Lisäksi oli huomioitavana paljon valmisteluita yms, joita piti tehdä edeltävänä iltana ja aamuna. Tykkäsin jakaa tehtävät asiat useammalle päivälle, etteivät kaikki olisi jääneet viime tippaan. Tein omat otsikot pakkauslistalle ja valmistautumiselle, mitä pitää tehdä ennen leikkausta kuten esimerkiksi puhtaiden petivaatteiden vaihto.

Tein leikkauspäivän aamuksi oman sivun, jossa oli kirjoitettuna leikkauspäivä, koska oli herättävä, koska kyyti tulee, missä pitää olla ja milloin.

Leikkauksen jälkeen

Kirjoitin ylös muistettavia asioita, joita piti noudattaa, ja jotenkin itse tehdyt muistiinpanot jäivät paremmin mieleen. Ja myös ne asiat kirjoitin, mitkä oli hoidettava leikkauksen jälkeen, kuten tikkien poistaminen ja fysioterapian varaaminen. Onneksi olin ottanut mukaan bujoni ja muutaman kynän.

Kipulääkkeiden ja muiden lääkkeiden seuranta

Kun jouduin uudestaan sairaalaan tulehduksen takia, lääkäri kysyi koska kipulääkkeet olivat loppuneet ja kuinka kauan polvi on ollut kuuma ja turvonnut. Onneksi olin kirjannut nämä ylös bujooni.

Päivät olivat pitkäveteisiä, kun piti vain viettää aikaa huoneessa ja ei voinut kauheasti kävellä. Onneksi siskoni toi minulle bujoni ja tarvikkeita sairaalaan, jotta sain ajan kulumaan. Joka päivä tuli hiukan kirjoiteltua ylös mitä oli tapahtunut ja koristeltua viikkoja.

Kun pääsin pois sairaalasta, aloin kirjata kaikki lääkkeet päivittäin, sillä niitä oli paljon, jotta ne tulisi otettua oikeaan aikaan ja koska kyseinen lääke loppui. Lisäksi oli hyvä kirjata se monenako päivänä joutuu kotona pistämään verenohennuslääkettä.

Tein antibiooteille oman taulukon, jonne ruksasin aina, kun olin ottanut antibiootin. Tämän avulla varmistin, että olin ottanut kaikki päivän annokset.

Kuntoutus

Olin kirjoittanut kaikki asiat, jotka liittyvät kuntoutukseen ja koska saa alkaa tehdä mitäkin. Ylhäällä olivat myös ne kielletyt asennot, jossa polvea ei saa pitää.

Lisäksi tein viikkokohtaisen taulukon, jossa olivat tehtävät liikkeet. Kirjoitin aina sen päivän kohdalle kuinka monta kertaa tein kyseistä liikettä ja onko minulla kipuja yms. Lisäksi kirjoitin päivän kohdalle, jos en tehnyt ollenkaan. Tästä hyödyin minä ja samoin myös fysioterapeutti.

-Niina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *