Syksy on ehdottomasti lempivuodenaikani. Syksyllä puut pukeutuvat upeisiin väreihin, illat pimenevät ja voi sytyttää kynttilöitä tunnelmaa luomaan. Tällä kertaa ajattelin esitellä teille, miten kalenterin voi pukea syysasuun tekemällä sen sivuille lehtiä kolmella tavalla, joissa ei piirtäjän taitoja juuri tarvita. Kahta ensimmäistä tekniikkaa varten tarvitset lehtiä ulkoa, värikynät sekä mahdollisesti jonkin hyvän ohutkärkisen kynän. Lehtien on hyvä olla pieniä, jotta ne mahtuvat hyvin kalenteriin. Lopuksi esittelen vielä tekniikan, jossa on käytetty värittämiseen alkoholipohjaisia Promarker-tusseja sekä stanssauslaitetta ja lehtistansseja. Ensi viikon tekstissä esittelen vielä pari muuta tekniikkaa.

Ensimmäinen tekniikka on sellainen, jota moni on varmasti kokeillut aiemminkin, mutta ei välttämättä ole tajunnut käyttää kalenteriaskartelussa. Kun olet valinnut sopivat lehdet, käännä ne nurja puoli ylöspäin paperin tai väritysalustan päälle ja peitä paperilla, johon lehdet haluat piirtää. Lehden nurjalla puolella suonet ovat enemmän koholla, joten paperiin tulee voimakkaampi väri niiden kohdalle. Lapsena tein tällä tavalla syksyn lehtiä vahaliiduilla, mutta värittämiseen sopivat myös pehmeäkärkiset puuvärit.

Kun värittää useammalla värillä, lehtisuonet saa vielä paremmin näkyviin ja lehdet näyttävät muutenkin aidommilta. On hyvä muistaa, että jos lehti siirtyy millinkin paikoiltaan, vaikuttaa se heti lopputulokseen. Minulle kävi tämä etualalla näkyvän vihreän vaahteranlehden kohdalla, mutta opin siitä, että kannattaa värittää yksi lehti kerrallaan keskeyttämättä välillä. Lehdet voi lopuksi leikata irti ja liimata kalenteriin. Bullet journal -vihkoissa on monesti ohuet sivut, joten lehtiä voi piirtää myös suoraan sivuille. Alla oleva pihlajanlehti on tehty Ajaston Planner-muistikirjaan.

Toinen tekniikka on myös helppo eikä vaadi juurikaan piirtäjän taitoja. Tässä tekniikassa hahmotellaan ensin lyijykynällä lehden ulkoreunat, sitten otetaan lehdestä mallia ja piirretään suonet. Kun lyijykynähahmotelma on valmis, ääriviivat voi piirtää hyvällä ohutkärkisellä kynällä. Itse käytin 01-kärkistä Tombow Mono Drawing Peniä, mutta hyvin olisivat sopineet myös esimerkiksi Pigma Micronit tai Staedtlerin Pigment Linerit. Voit käydä kurkkaamassa lisää kynävinkkejä kalenterikäyttöön tästä valtavasta kynäpostauksesta. Piirsin nämä lehdet suoraan tarrapaperille, josta ne on helppo leikata irti ja kiinnittää suoraan kalenteriin. Värittämiseen voi käyttää esimerkiksi puu- tai vesivärejä, mutta myös esimerkiksi alkoholipohjaisia Copic- tai Promarker-tusseja, jos sellaiset kotoa löytyy.

Viimeisenä esittelen vielä tekniikan, joka on helppo, mutta vaatii melko kalliita välineitä. Käytin stanssauslaitetta Big Shot Plus sekä Impression Obsessionin Small Leaf -stanssisettiä, jonka ostin aikoinaan Heidin Korttipajasta. Stanssaaminen on käytännössä erilaisten muotojen ja kuvioiden leikkaamista paperista. Stanssauslaitteissa leikkuulevyjen väliin asetetaan leikattava paperi ja leikkuuterä, eli stanssi. Nämä pyöritetään laitteen läpi käsin veivaamalla tai sähköisen koneen tapauksessa kone tekee tämän vaiheen automaattisesti. Stanssien avulla saa siis suhteellisen vähällä vaivalla paperista leikattua useita samanlaisia kuvia tai tekstejä.

Aloitin lehtien teon niin, että väritin A4-kokoisen tarrapaperin Promarker-tusseilla värikkääksi. Koetin valita lämpimiä keltaisen, oranssin ja ruskean sävyjä, jotka sopivat mielestäni hyvin yhteen ja jollaisia olen itse tottunut metsässä näkemään. Olen tehnyt tusseistani värikartan, jonka avulla on helppo valita sopivansävyiset kynät. Alkoholipohjaisilla tusseilla värittäminen on kiitollista, sillä väriä vaihtaessa reunaan ei tule selkeää rajaa vaan värit sekoittuvat tasaisesti. Värit kuitenkin tulevat läpi ohuista papereista, mikä on hyvä muistaa.

Seuraavaksi asettelin stanssisetin sopivaan kohtaan paperia ja leikkasin lehdet irti stanssilaitteella. Näissä stansseissa oli myös kohokuviointiterät, joiden avulla lehdistä sai aidomman näköiset. Kun lehdet olivat valmiit, irrotin ne stanssista Spellbindersin Tool ’n one -työkalun avulla. Yksityiskohtaisimmissa stansseissa irrottamiseen tarvitsee jonkin ohuen piikin, jotta kuviot saa stanssista irti. Lopuksi irrotin tarrojen suojapaperit ja kiinnitin lehdet kalenteriin.

Ihanaa ja värikästä syksyä kaikille ja nautinnollisia hetkiä kalentereiden parissa! Ensi viikolla luvassa lisää lehtivinkkejä.

– Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *