Kaupallinen yhteistyö Sannin Helmen Paperipuodin kanssa

Art journalin voi aloittaa melkein mihin kirjaan tahansa. Se voi olla valmis arttikirja, tai vaikka vanha romaani. Mikäli sivut tuntuvat liian ohuilta, niitä voi aina liimata yhteen.

Tässä mallisivussani olen käyttänyt Suomalaisen kirjakaupan luonnostelukirjaa. Sen sivut ovat aika huokoiset ja vaativat pohjustuksen kestääkseen nestemäisiä mediumeja. Pohjustukseen käytetään gessoa, ja sitä löytyy valkoisena, kirkkaana ja mustana. Tähän sivulle olen laittanut pohjalle kirkkaan gesson ihan vain siveltimellä levittämällä.

Työvaiheiden välissä pohjan pitää aina kuivua. Kuivumista voi nopeuttaa askarteluun tarkoitetulla kuumailmapuhaltimella. Kirkkaan gesson päälle leimailin Archival Inkillä tekstiä vähän sinne tänne. Tässä leimausjälki saa olla melkein ennemmin epätarkkaa kuin täydellistä – tai juuri sellaista kuin itse haluaa. Muista käyttää vedenkestäviä musteita! Archival Ink on oma suosikkini.

Leimauksen jälkeen laitoin modeling pastea eli suomeksi ”kohopastaa”. Ideana saada kolmiulotteista efektiä työhön. Näitä kohopastoja on melkein joka eri valmistajalla ja oikeastaan kokeilemalla selviää mikä on se itselle toimivin. Nämä ovat usein valkoisia, ja niitä voi värjätä esim. jauheilla ja olenpa joskus värjännyt ihan Distress Oxidellakin, niin sain työhön sopivaa kohopastaa. Tähän työvaiheeseen tarvitsee sapluunan, ja palettiveitsellä vedin kohopastaa sinne tänne sapluunan avulla. Pieni leviäminen ei haittaa, monestikaan ne eivät jää edes näkyviin kun työ on valmis.

Kohopastan tarvitsee antaa kuivua hyvin. Kuivumista voi jouduttaa taas askartelupuhaltimella, mutta täytyy varoa kuumentamasta liikaa, ettei se ala kuplia. Kuivumisen jälkeen aloin lisätä väriä. Finnabairilla on aivan ihanan paksuja Impasto- maaleja, ja käytin laventelin väristä akryylimaalia tähän työhön. Suoraan laitettuna se olisi liian tönkköä, joten laimensin sitä ensin. Työskentelen lasilevyn päällä (rikkoutuneesta Ikean kehyksestä oleva lasi). Laitoin pienen määrän maalia lasilevylle ja suihkautin vettä päälle ja hieman sekoittelin. Samoin pienellä suihkepullolla kastelin työstettävää sivua ja aloin pensselillä kevyesti lisäämään maalia. Jos tuntuu että tuli liian haaleaa, väriä voi aina lisätä mielen mukaan.

Tykkään roiskeista! Tämäkin vaatii vähän harjoittelua, parhaimmillaan roiskeita on ollut enemmän omalla kaulalla kuin työssä (tämän vuoksi muuten pidän askartelussa essua päällä…) Tykästyin viuhkan muotoiseen siveltimeen, ja tähänkin vaiheeseen olen laimentanut mustaa akryylimaalia lasilevyn päällä, josta sitten ”heittelin” roiskeita sivulle siveltimen avulla.

Art journalissa sivulla on usein joku teksti tai kuva, tai usein molemmat. Se voi olla oikeastaan mitä vain. Joku mikä sillä hetkellä on ajatuksissa päällimmäisenä tai mistä saa vaikka voimaa. Joskus idea voi lähteä jostain kuvasta, ja minulla se lähti nyt näistä flamingoista. Tekstit ovat ihan vain tulostettuja. Kannattaa sommitella kuviot ja tekstit sivulle ennen liimaamista.

Sen jälkeen pääseee liimaamaan tekstit ja kuvat paikoilleen. Monesti suunnitelma saattaa elää vielä hieman tässä vaiheessa. Rajasin tekstejä mustalla Posca- tussilla, samoin kuin kehystin sivun reunukset.

Sivu on valmis.


Terkuin, Sannin Helmen Sanni


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *