Kalenterimania ryhmässä pyörii monta erilaista vaihtorinkiä, ja washivaihto on yksi niistä. Washiteippinä puhutaan yleensä japanilaisista riisipaperiteipeistä. Toki valmistusmaita on nykyään muitakin. Ringin ideana on lähettää vaihtoparilleen liukaspintaiselle kortille kieputettu sample eli näyte erilaisista washeista. Yleensä vaihdetaan samplekortti jossa on viittä erilaista washia ja jokaista mitaltaan vähintään 50cm. Washivaihtorinki on mukava tapa saada uusia ihania teippejä testiin ilman, että tarvitsee ostaa koko rulla. Washisampleja on myös helppo kuljettaa mukana, jos on esimerkiksi miittiin osallistumassa tai haluaa vaikkapa bussissa tuunailla matkalla kotiin.

Kun ilmoittautuminen avataan, jokainen halukas voi osallistua vaihtoon 1-3 vaihdolla. Eli maksimissaan kolmen kanssa voi sampleja vaihtaa. Ilmoittautuessa kerrotaan myös tykkäämiset ja inhokit. Tähän on nyt tullut muutos alkuperäisestä, eli jokainen kertoo yhden (1) mistä tykkää ja yhden (1) mistä ei tykkää. Nämä ovat vain suuntaa antavia toiveita. Ei ole tarkoituksena että, jos omasta washiteippi varastosta ei juuri sillä hetkellä löydy sitä parin toivomaa teippi niin sitä ei tarvitse juosta ostamaankaan. Et ole huono vaihtopari, jos sinulta ei juuri vihjattua teippiä löydy. Jokainen on ihan yhtä hyvä vaihtaja, oli sitten käytössä kalliimpia tai halvempia teippejä. Ilmoittautumisessa kerrotaan yleensä myös osoite ja onko lemmikkejä. Osoitteensa saa ilmoittaa myös yksityisviestillä ja sen ilmoittaminen on aina vastaanottajan tehtävä. Muistakaa siis ilmoittaa osoitteenne heti vaihdon alussa.

Ilmoittautumisaika vaihtorinkiin on viikko. Kun ilmoittautumisaika on ohitse niin vaihtoringin vastuuhenkilö jakaa vaihtoparit yleensä käyttäen internetin list randomizeria eli tarkoituksena on, että lähetät ja vastaanotat vaihdot eri henkilöiltä. Vaihtoparien jaon jälkeen vaihtoon osallistujilla on kaksi viikkoa (14vrk) aikaa lähettää samblet parilleen. Tarkoitus on, että vanha vaihtorinki ehtii sulkeutua ennen, kuin uusi avautuu.

Washivaihtoringissä ei vaihdeta muoviteippejä, koska ne eivät ”kääriydy” hyvin sampleksi ja yleensä niiden liimapinta saattaa jäädä kiinni alempaan kerrokseen. Ringissä vaihdamme siis vain ja ainoastaan paperiteippejä. Paperiteipit ”kääriytyvät” hyvin sampleksi ja lähtee myös helposti irti alustastaan.

Millainen on hyvä washisample? Hyvänä alustana moni pitää liukaspintaisia pelikortteja, laminoinnista ylijääneitä hukkapaloja tai mitä tahansa muuta muovin kappaletta. Samplen kääriminen on helppoa, kun mittaa kortin leveyden esimerkiksi 5cm, jolloin on helppo laskea tarvittava 50cm määrä teippiä korttiin. Hyvänä nyrkkisääntö on myös se, että pitää mielessä millaisen vaihdon itse haluaa. Siistin ja yhtenäisen pitkän samplen, jota on sitten helppo käyttää tuunailuissa. Joskus sample saattaa katketa kääriessä, tämä ei haittaa jos katkoksia on vain yksi, mutta kuitenkin olisi mukava pitää mielessä että ei ihan silppuna olevaan samplea laiteta parille. Moni laittaa aina jotain ylimääräistäkin kuoreen mutta se ei ole kuitenkaan vaihdon lopputarkoitus, vaikka mukavaa onkin. Se on ihan vapaaehtoista.

Kun vaihtoparit on arvottu, alkaa itse vaihto, jossa samplet on lähetettävä määräpäivään mennessä. On mukavaa, että vaihtoketjussa moni laittaa kuvan, kun vaihto on lähtenyt postiin ja moni vastaa kuvalla, kun vaihto on saapunut. Tämä on hyvä kiitos vaihtoparille, eikä lähettäjän tarvitse miettiä onko posti mennyt perille. Kun vaihto on onnellisesti ohitse vaihtoringin, vastaava poistaa vanhan ketjun ja avaa taas uuden.

Tervetuloa kaikki mukaan vaihtamaan washisampleja.

5 Comments on Kalenteritermistö auki- Washivaihto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *