Kaupallinen yhteistyö Ville Bella Vistan kanssa

Heippa Manialaiset!

Täällä kirjoittelee Milja, ei tosin yp-Milja! Kalenterimanian #syysmiitti2019 järjestetään tänä vuonna meillä, Villa Bella Vistassa. Villa Bella Vista on Turun Ruissalossa sijaitseva, kokous- ja juhlakäyttöön vuokrattavissa oleva huvila. Mutta aloitetaanpa aivan alusta…

Villa Bella Vistan rakennutti kauppias Karl Arthur Lindblom vaimonsa Johannan kanssa vuosina 1892-1894. Huvilan suunnitteli arkkitehti Helge Rancken. Rakennus on pinta-alaltaan Ruissalon suurin yhdellä kertaa rakennettu huvila. Talon rakennuttaja Arthur Lindblom oli huvilan rakentamisen alkaessa 27-vuotias, ja oli edellisenä vuonna mennyt naimisiin 20-vuotiaan Johanna Thomen kanssa. Arthurin ja Johannan ensimmäinen lapsi oli juuri syntynyt, kun huvilan rakentaminen alkoi. Esikoispoikansa jälkeen Arthur ja Johanna saivat vielä neljä lasta seuraavien kahdeksan vuoden aikana.

Lindblomit omistivat Bella Vistan lähes 30 vuotta, vuoteen 1923. Syytä huvilan myymiseen ei tiedetä, mutta tarinan mukaan pariskunta osti tilalle huvilat Paraisten Mustfinnista ja Kakskerrasta – nähdäkseen kummassa viihtyvät paremmin. Kakskerta kuuleman mukaan voitti.

Vuonna 1923 huvila myytiin kauppias Evert Nylundille (1855-1938), joka oli Turun Pussi- ja Kirjekuoritehtaan omistaja. Hän ehkä hankki huvilan eläkepäivikseen, olihan hän jo 68-vuotias ostaessaan huvilan. Nylund kuoli 83-vuotiaana vuonna 1938, 15 vuotta huvilan hankinnan jälkeen.

Evert Nylundin kuoleman jälkeen huvila myytiin lastenkodiksi Yhdistys Ensille, jonka puheenjohtaja Hanna Komulainen toimi yksityisen lastenkodin johtajana. Huvilan nimi muutettiin Bella Vistasta Ulapaksi viimeistään lastenkodin aloittaessa toimintansa. Lastenkoti toimi huvilassa vuosina 1939-1959.

Talvisodan aikana huvilan tornin puoli kärsi vaurioita venäläisten ilmapommituksessa. Pommien osuminen Ruissaloon johtui todennäköisesti lähistöllä Pukinsalmessa olleesta panssarilaiva Väinämöisestä, joka oli sijoitettu Iso-Pukin saaren luo ilmatorjuntapatteriksi suojaamaan Pansion laivastoasemaa, Turun satamaa sekä Ruissalon laivatelakkaa. Huvilaa korjattiin välirauhan aikana Turun ystävyyskaupunki Göteborgin lähettämien avustusten turvin.

Sitä, milloin lastenkoti siirtyi Ulapalta muualle, ei tarkkaan tiedetä. Joidenkin tietojen mukaan lastenkoti olisi ollut toiminnassa vielä 1950-luvun loppupuolella. Toisten tietojen mukaan Ulapalla toimi Turun kaupungin kesäsiirtola jo 1950-luvun alkupuolella. Rakennus siirtyi virallisesti Turun kaupungin omistukseen vuonna 1959.

Sadat tai jopa tuhannet turkulaislapset ovat viettäneet Ulapan kesäsiirtolassa kesälomaa 1950-luvulta alkaen. ”Kesäsiirtoloissa miellyttävä loma tuhansille kaupunkikotien lapsille” otsikoi Turun Sanomat ennen koulujen päättymistä keväällä 1960. Kesäsiirtolat olivat siihen aikaan laajaa ja lakisääteistä toimintaa, joka lienee alkanut jo 1900-luvun alussa. Tarkoitus oli alun perin sosiaalinen ja kasvatuksellinen. Katsottiin, että myös vähävaraisten lapsilla on oikeus virkistykseen kesäloman aikana. Samalla lapset pysyivät aikuisten valvonnassa kesän ajan. Kaikkein keskeisintä lienee ollut vähävaraisten lasten ruokatilanteen parantaminen. Lapset punnittiin ennen ja jälkeen siirtolajakson ja heille tehtiin lääkärintarkastus.

Alkuun kesäsiirtolassa oltiin 3-4 viikon jaksoja kerrallaan – kerran viikossa oli vierailupäivä, jolloin vanhemmat saivat tulla tapaamaan lapsiaan. Vähitellen kesäsiirtolajaksot lyhenivät viikkoon ja 1990-luvulla kesäsiirtolatoiminta muuttui päiväleireiksi, joilta lapset kuljetettiin joka päivä kotiin yöksi. 2000-luvulla huvila toimi vielä koululaisten leirikoulupaikkana sekä opetusviraston kokous- ja juhlatilana.

Vuonna 2015 Paratiisipuu Oy osti huvilan ja muutti sen nimen takaisin Villa Bella Vistaksi. Viimeisen neljän vuoden aikana huvilaa on remontoitu pikkuhiljaa vanhaa kunnioittaen. Omistajat ovat itse valinneet kaikki pintamateriaalit ja muut ratkaisut, minkä lisäksi he ovat omin käsin tehneet myös lähes kaikki remontointityöt.

Villa Bella Vista on siis Ruissalossa sijaitseva huvila, jota voi vuokrata juhliin, kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. Lisäksi tiloissa toimii satunnaisesti Kesäkahvila Paratiisi, joka loihtii syötävää myös syysmiittiin tulijoille! Odotamme jo innolla saapumistanne, lämpimästi tervetuloa!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *