Moikka!

Täällä ruudun toisella puolella kirjoittelee Henna H. ja aiheena on mikäs muukaan kuin meidän frettien oma bullet journal. Pohjustuksena ennen kirjoituksen aloitusta, minulla on ollut frettejä nyt reilu 8 vuotta ja tällä hetkellä meillä on suuri näätäklaani kotona.

Minulle perheemme karvaisten lasten oman vihkosen aloitus lähti oikeastaan liikkeelle jo vuosi sitten, kun mietin oman bujon aloitusta. Kuitenkin muutaman kuukauden jälkeen kuoppasin koko ajatuksen, sillä olin vielä omankin bujon kanssa niin peukalo keskellä kämmentä enkä oikein tiennyt, mihin suuntaan haluaisin lähteä frettien bujoa rakentamaan.

Alunperin idea kuitenkin lähti menojen merkitsemisestä. Halusin tietää paljonko minulla todellisuudessa menee vuodessa mm. ruokaan, näyttelykuluihin, peteihin, leluihin ja eläinlääkärikuluihin. Monesti mm. eläinkauppojen esittelypäivillä heitin aiemmin vain päästäni summia kyselijöille. 

Ennen bujoa aloitin kulujen keräämisen frettien kansioon, mutta äkkiä unohtui kuittien katselu, enkä saanut selkeää kuvaa todellisista menoista. Toisekseen kokeilin laittaa menoja taulukkoon blogiin. Tämä tuotti kuitenkin ongelmia, sillä kuitteja kasaantui ympäri asuntoa, enkä kirjoittanut blogia tarpeeksi säännöllisesti muistaakseni kaikkia ostoksia. 

Tällä hetkellä minulla on käytössä sekä kuukausi- että vuosikohtaiset menot eläinten bujossa. Haluan merkata kuukaudessa tarkasti paljonko mihinkin osa-alueeseen menee rahaa (ruoka, eläinlääkäri ja muut kulut.) Tämä esimerkiksi osoitti viime kuukausien osalta, kuinka paljon enemmän minulla meni frettien ruokintaan rahaa, kun ostin eläinkaupasta pieniä määriä kerralla usean kerran kuukaudessa, verrattuna siihen kun ostin isoja satseja kerralla.

Menojen lisäksi bujosta löytyy mm. esittelyt klaanista sekä kuvat jokaisesta perheemme fretistä. Blogille on oma sivunsa, johon kirjaan ylös postausideoita.

Viime vuonna oma henkilökohtainen harrastaminen siirtyi seuraavalle tasolle, kun aloitin liitto- ja yhdistystoiminnan. Frettien bujossa on myös kohdat tapahtumille, jonne voin merkata esimerkiksi meidän kokoukset sekä muut tapahtumat. Teen myös muistilistaa jutuista joita minun tulee hoitaa milloinkin, myös näyttelysuunnittelusivuja on tullut tehtyä. On helpompi, kun pakka pysyy kasassa ja kaikki eläinharrastukseen liittyvät jutut löytyvät samoista kansista, vaikka niitä tulee merkkailtua myös ajankohtaisesti minun planneriin. 

Frettien kuukausinäkymät koostuvat pääasiassa kuukauden kansikuvasta (yleensä pisteitä, kolmioita tms. harmailla sävyillä taustana) ja kuukausitaulukosta, johon merkitsen mm. siivouspäiviä, kynsien leikkuut, ruokaostospäivät ja tapahtumat. Näiden lisäksi mikäli olemme käyneet kuukauden aikana näyttelyissä vihkosta löytyy tulossivut jokaiselle näyttelylle sekä muistot-sivu, jonne kirjoitan lyhyesti mieleenpainuvia juttuja ja liitän mahdollisuuksien mukaan muutamia kuvia. jotka tulostan HP Sprocketilla.

Tärkeintä minulle frettibujon rakentamisessa oli yksinkertaisuus. En halua vihkoon mitää ylimääräisiä washeja tai värejä. Käytän mahdollisimman neutraaleja juttuja, jolloin saan pidettyä bujon ajattomana enkä kyllästy sen ulkonäköön ihan heti. 

Olen myös kieltänyt itseltäni kaikki ylimääräiset tarrat, kortit ja diecutsit. Ainoastaan suoraan harrastukseen liittyvät, esimerkiksi Nox Papersin tarrat ovat sallittuja, sekä frettitarrat ja kortit.

Jos fretit kiinnostavat, suosittelen tutustumaan Suomen Frettiliitto ry:n sivuihin.

-Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *