Kalenterimanian ryhmässä tulee puheenaiheeksi usein erilaisten arkkimuotoisten tuotteiden erot. Monelle sanat ”vellum” sekä ”asetaatti” ovat lähinnä paljon puhuttuja mysteeriasioita tavallisen paperin rinnalla.

Paperi itsessään ei varsinaisesti mitään yllätyksiä tässä postauksessa tuo mukanaan, mutta se toimii hyvänä vertailukohteena muiden termien vierellä.

Vellum eroaa niin sanotusta ”tavallisesta” paperista koostumukseltaan ja ulkonäöltään. Vaikka molemmat kulutustavarat on valmistettu selluloosakuidusta, ja ne ovat kummatkin papereita, on vellum nimensä lailla täysin erilaista. Vellum valmistettiin itse asiassa entisaikoina venytetystä, usein vasikan, nahasta – mutta on nyttemmin modernisoituneiden tekniikoiden ansiosta lähes aina paperimassasta tehtyä.

Vellum on miltei muovimaisen pinnan omaavaa, läpikuultavaa paperia. Sen valmistuksessa selluloosakuidusta prosessoidaan ilma kokonaan pois, jolloin kuidun kosteuden ansiosta paperista tulee lopputulokseltaan läpikuultavaa. Vellumin pinta on usein kiiltävää, sileää, ja tuntuu hieman hienovaraiselta käsitellessä. Sormituntumasta huolimatta vellum on kestävää paperia, jota voi käyttää niin kirjoittamiseen, askarteluun, kalenterin välilehtien tekoon tai sille tulostamiseen.

Asetaatti, eli usein kalenteriharrastuksessa asetaattikalvoina käytetty, on myös selluloosa- tai puuvillapohjainen tuote. Vaikka asetaatti tehdään useimmiten puumassapohjasta, kuuluu se polymeerimuovien porukkaan. Asetaattia on saatavilla sekä täysin läpinäkyvänä, värjättyinä, että kuvioituina versioina.

Materiaalina asetaatti on kevyttä, muovista, joustavaa ja kestävää kalvoa. Nykyään useat asetaattityypeistä ovat myös täysin biohajoavia, sillä sitä on mahdollista tuottaa täysin ympäristöystävällisenä, mitä se jo valmiiksi on öljyttömyytensä ansiosta. Moni ruokavalmistekin hyödyntää läpinäkyvää, ohutta asetaattikalvoa pakkauksissaan nykyään, kun ennen asetaatti kuului lähinnä piirtoheittimien kalvoille. Kalenteriharrastuksessa asetaatti toimii erinomaisesti muun muassa välilehtien ja kirjanmerkkien tekemiseen.

Pähkinänkuoressa nämä kolme tuotetta on helppo ajatella ikkunan muodossa, niin järjettömältä kuin se kuulostaakin. Paperi on verrattavissa verhoilla pimennettyyn ikkunaan, josta ei pysty näkemään ulos. Vellum on kuin jään ja pakkasen huurtama ikkuna, josta näkee ulkopuolelle, mutta näkymä on huurteisen sumea. Asetaatti puolestaan on aurinkoisen kesäpäivän puhdas ja kirkas ikkuna, josta pystyy katselemaan ohikulkijoita niin tuomitsevasti kuin haluaa.

Toivottavasti tästä pienestä infopaketista oli apua! Mukavaa keskiviikkoa kaikille.

– Milja

1 Comment on Kalenteritermistö auki – paperi vs vellum vs asetaatti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *