Tässä postauksessa kerron omasta tavastani värjätä paperia teen ja kahvin avulla.

Aloin värjäämään papereita tarkoituksenani saada niistä vanhan näköisiä ja tummuneita. Valitsin A3 piirustuspapereita, sillä aikeissani on tehdä niistä A4 vihko taittamalla paperit puoliksi. Ennen kuin pääsisin kirjansidontahommiin, oli värjättävä paperit. 

Ensi töikseni laitoin uunin aluksi 50 asteeseen, mutta nostin lämpötilan lopulta 75 asteeseen, kun huomasin paperien kestävän kuumempaakin. Paperia kannattaa vahtia koko ajan, kun se on uunissa. Omat paperini kuivuivat noin 5 minuuttia.

Keitin teevettä ja laitoin muutamia pussiteitä hautumaan. Valitsin mustia teelajeja, jotta saisin niistä kunnolla väriä. 

Kun tee oli sopivan väristä, kaadoin sen syvään peltiin ja sekoitin vielä teelusikallisen pikakahvia tuomaan väriä. 

Kastelin paperin kauttaaltaan ja jätin sen imeyttämään väriä. A3 ei mahtunut pellille kokonaan, joten rypytin paperin aalloille. 

Kun väri oli imeytynyt, nostin paperin pois likoamasta ja asetin sen roikkumaan pellin ylle keittiön kaapin reunaan. Se tarttui märkänä itsestään kiinni kaappiin. Sitten laitoin seuraavan kuivan paperin märälle pellille värjäytymään.

Kun kaapista roikkuva paperi oli tiputtanut ylimääräisen nesteen alla olevaan peltiin, jossa jo seuraava paperi oli likoamassa, asettelin paperin kuivalle pellille tasaisesti. Häivytin sormella epätoivotut viivat, mikäli niitä esiintyi. Sitten laitoin paperin uuniin kuivumaan. Tässä vaiheessa siirsin likoamassa olevan paperin oveen ja jälleen uuden kuivan paperin likoamaan pellille. 

Kun paperi oli hetken kuivunut uunissa, otin sen pöydälle odottamaan.  Otin ovesta seuraavan paperin pellille ja uuniin. Sitten taas nostin likoamassa olevan paperin oveen ja uuden kuivan paperin märälle pellille. Välillä keitin uudet teet, kun neste väheni. Sillä aikaa kun seuraava paperi kuivui uunissa, kuivattelin ensimmäistä paperia loppuun föönillä. Näin sain paperit kiertämään tasaisesti työvaiheesta toiseen. 

Kun paperi oli täysin kuiva, taitoin sen kahtia ja laitoin pinoon odottamaan. Sitten taas otin seuraavan uunista ulos ja toistin samat vaiheet, kunnes papereita oli valmiina haluamani määrä. Reilu 30 sivua värjäsin eli niistä tulee reilu 60-sivuinen kirja. 

Seuraavaksi sitten sidontahommiin. 

-Jenessa

2 Comments on Paperin värjäys teellä ja kahvilla

  1. Kuulostaa ja näyttää kivalta ja mielenkiintoiselta. Voisitko, please laittaa työn seuraavankin vaiheen tänne blogiin? En ole FB:ssa, mutta luen joka päivä tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *