Tänään tehdään kutistemuovista kalenterikoru, taskukoriste ja klemmareita.

Innostuin loppuvuodesta ostamaan Suomalaisesta Kirjakaupasta kutistemuovia isänpäivän avaimenperiä varten, mutta se jäi. Siitä asti on muhinut ajatus erilaisista koristeista kalenteriharrastuksen parissa.

Googletin isänpäivää varten kutistemuovin ja löysin Suomalaisesta kirjakaupasta Shrink me kutistemuovipaketin, jossa on neljä eriväristä A4 -kokoista arkkia: mattamusta, kiiltävä kirkas, mattavalkoinen sekä mattakirkas. Tein valkoisesta tähdet ja yksisarvisen, mattapintaisesta kirkkaasta tytön, mustasta sydämen ja kiiltävästä kirkkaasta timantit.

Aloitin piirtämällä vapaalla kädellä kuvioita paperiin, ottaen huomioon että kutistemuovi kutistuu uunissa 1/3 alkuperäisestä koostaan. Tyttö on noin 18cm piirrustusvaiheessa, yksisarvinen 9 x 7 cm, timantti ja sydän n. 6,5x 5 cm ja tähdet n. 4 cm.

Vahvistin ääriviivat ja laitoin kutistemuovit paperin päälle. Piirsin kuvat läpi kutistemuoville Sharpien permanenttitusseilla, jotka olen ostanut joskus Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnistä. Piirsin kaikki ääriviivat kerralla ja aloin sen jälkeen värittämään alkupään kuvioita. Hiukan sai ääriviivoja varoa, ettei tussi leviä. Toki tässä kohtaa olisi voinut leikata kuviot ja sitten vasta värittää, mutta se ei vaikuta lopputulokseen.

Leikkasin kuvat muutaman millin etäisyydestä ääriviivoista. Huomasin ettei kannata leikata ahtaassa kulmassa pyörivällä liikkeellä vaan kohtisuoraan, ettei muovi repeä leikatessa. Tässä kohtaa tehdään rei’ittäjällä reikä, mikäli kuvion haluaa roikkumaan johonkin. Itse tein reiän yksisarviseen, koska siitä tulee kalenterikoru. Muistakaa, että myös reikä kutistuu!

Leikatut kuviot asetellaan leivinpaperin päälle ja laitetaan uuniin 170 asteeseen. Jää vahtimaan uunia, koska tässä menee vain minuutti kaksi. Ensin kuviot menevät kippuralle, jonka jälkeen suoristuvat ja ovat valmiita. Tyttöni meni kumoon kipristyessään, joten autoin hänet oikein päin wokkipihdeillä ja annoin olla muutaman sekunnin ennen pois ottamista.

Kun kuviot olivat hetken jäähtyneet mittasin ne ja voi kuinka pieniä niistä tulikaan. Tytöstä tuli n. 8cm, yksisarvisesta 4 x 3 cm, timanteista ja sydämestä n. 3x 2,5 cm ja tähdet n. 1,5 cm. Tähdet ovat liian pieniä isoihin klemmareihin, joten säästän ne muuhun.

Viimeinen vaihe. Laitoin minipienen avainrenkaan yksisarviseen, jonka kiinnitin korun lukko-osaan. Timantit ja sydämen liimasin klemmareihin. Olisin laittanut kuumaliimaa, mutta kuumaliimapyssyni oli kosmisesti kadonnut. Jouduin tyytymään pikaliimaan joka sumentaa muovin kiiltoa, pöh! Onneksi säästin alkuperäiset piirustukset ja saan tehtyä uusia timantteja. Tyttö pääsee traveler’s notebookin taskuun ja tähdet art journaliin.

Näitä oli kiva ja helppo tehdä. Jos varsinainen piirtäminen ei ole juttusi, voit aina piirtää kuvasta läpi. Voit myös liimata kuvion taakse magneetin ja laittaa sen jääkaappiin koristeeksi tai tehdä vaikka korvikset kalenteri-teemalla 🙂

-Linksu <3

3 Comments on DIY -kutistemuovi – Linksu

  1. Hurjan kivoja kaikki! Varsinkin nuo klemmarit ovat aivan loistava idea, tuollaisia minäkin haluan! Ja niitä olisi kiva tehdä myös esimerkiksi työkavereille pikkulahjoiksi. Kiitos vinkistä, täytynee hankkia kutistemuovia! 🙂

    • Mukavaa että tykkäsit ☺️
      Näitä oli kiva ja helppo tehdä,
      muistaa vahtia uunia.
      Itsekin sain jo monta uutta ideaa 💖

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *