Olen ollut kalenterituunaaja jo paljon ennen kuin edes tiesin mitä kalenterituunaus on. Rakastan muistikirjoja, listoja ja käsinkirjoitettuja muistiinpanoja. En osaa käyttää sähköistä kalenteria, vaan haluan nähdä viikot ja kuukaudet konkreettisesti paperilla edessäni. Olen kokeillut itse piirrettyjä bujoja, erilaisia valmiskalentereita ja näiden koristelua.

Bujoilussa olen sortunut aiemmin aina liikaan ”mahtipontisuuteen” ja tehnyt bujoon niin paljon trackereita, listoja ja taulukoita, että aikaa ja jaksamista bujon käyttämiseen ei sitten kuitenkaan arjessa ole ollut tarpeeksi. Kalentereiden koristelun kanssa on käynyt vähän samoin: muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen en ole ehtinyt enkä jaksanut koristella viikkoja, ja juuttunut sitten niihin koristelemattomiin viikkoihin pääsemättä eteenpäin. Yleensä näiden bujojen ja kalentereiden täyttö ja käyttö on jäänyt ensimmäisten viikkojen ja kuukausien jälkeen alkuinnostuksen laannuttua.

Aina olen silti haaveillut jostain itse tehdystä bujotyylisestä kalenteri-muistikirjasta. Olen ostanut tässä harrastuksen aikana käsittämättömät määrät teippejä, tarroja ja muita koristeita. Jokunen kuukausi sitten eksyin Prismassa kalenterihyllylle. Selasin valmiskalentereita, mutta lopulta kuitenkin pistesivuinen simppeli muistikirja huuteli mua luokseen kovimpaan ääneen. Päätin yrittää vielä kerran, tällä kertaa tavoitteena luoda oikeasti arjessa toimiva, kaunis, ja tarpeeksi simppeli bujo.

Jaoin kirjan karkeasti viiteentoista osaan: 12 kuukautta, lisäksi kalenterin alkuun vuosikatsaus, menkkaseuranta ja sivu, johon saa kätevästi merkittyä kaikki vuoden muistettavat syntymäpäivät. Kalenterisivujen jälkeen kalenterin loppuun tein osiot erilaisille listoille ja seurannoille. Listoista löytyy mm. töissä tarvittavat lukujärjestykset, listat luettavista ja luetuista kirjoista ja 90 arkiruokaa inspiraatioksi ruuanlaittorumbaan. Seurantoihin tulostelin ja tilailin pohjia mm.unta, liikkumista, veden juontia ja ulkoilua varten. Loppuun jäi vielä muutama sivu, jonne päätin koota joka kuukauden kohokohtia.

Kalenterissa on käytetty sieltä ja täältä ostettuja ja saatuja tarroja, teippejä ja tabeja, ja myös itse tulostettuja sivuja. Halusin päivämäärät, kuukaudet, numeroinnit yms. valmiina tarroina ensinnä siksi, että kalenterin kokoaminen näin oli nopeampaa kuin itse kirjoittaen ja toisaalta koska perfektionistina en oikein tahdo kestää sinne tänne kaartuvaa käsialaa, keskenään eri kokoisia numeroita ja kirjaimia jne. Jotenkin koen myös hahmotuksen helpommaksi, kun ainoastaan omat merkinnät ja muistettavat asiat on omalla käsialalla ja kalenterin pohja muuten ”valmis”.

Kalenterista kaikkine tarroineen tuli vähän pullukka, mutta hyvin tuo vielä kuminauhan avulla pysyy kiinni ja mahtuu koristeluakin. Tällä kertaa en kuitenkaan aio ottaa paineita koristelusta, viikkoaukeamista tuli jo tyhjinäkin niin kauniita, että eivät koristelua välttämättä edes kaipaa. Jonkinmoisen kynäpidikkeen ajattelin tuohon vielä hankkia, ja ihan kohta ihanuus pääsee jo käyttöön. Ensimmäistä kertaa aikoihin tuntuu siltä, että mun tulevan vuoden kalenteri on löytynyt, ja että se todella myös palvelee mua koko vuoden tammikuusta joulukuuhun. Aika mahtavaa! Tervetuloa 2021!

-Tuulia

2 Comments on Tervetuloa 2021

  1. Menkkaseuranta – en ole ikinä tullut edes ajatelleeksi, että niinkin vosi tehdä. Mutta yhdeltä aukeamalta silmäys kiertojen pituuteen, kuulostaa fiksulta.

    Itse olen ties monetta vuotta bujoilija. Olen itse varsin laiska sellainen ja käytän tarroja hyvin vähän, mutta olen löytänyt itselleni sen sopivimman tavan toteuttaa bullet journalia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *