Kalenterimanian ylläpito haastaa manialaisia jos jonkinlaisiin tempauksiin vaihdoista taiteiluihin. Tällä kertaa haasteena oli tukea omaa mielenterveyttä pienillä päivittäisillä tehtävillä. Inspiraationa toimi #30daymentalhealthchallenge, josta muokkautui #kmmthaaste30. Esimerkkeinä toimivat Instagram-julkaisut käyttäjiltä senatorkasanga ja littleups_.

Inspiraatiokuvista sai koostaa ja muokata omanlaisensa listan. Omat valintani löydät postauksen lopusta listana, jos haluat käyttää niitä pohjana. Suomennokseni ovat hyvin soveltavia, mutta tarkoitus ei olekaan ottaa juttua ihan kirjaimellisesti vaan käyttää tätä oman hyvinvoinnin tukena. Osa haastoi itsensä tammikuun ajaksi, osa ripottelee tehtäviä viikoille tai muuten pidemmälle ajalle. Keskustelua käytiin myös erilaisista toteuttamistavoista: lista kalenterissa tai bullet journalissa, (miksei vaikka jääkaapin ovessa), bingotaulukko jne. Haasteessa ei ole siis kyse yhdestä ja oikeasta tavasta, vaan jokainen saa määrittää itse tehtäviensä raamit.

Itse näin tässä mahdollisuuden askarteluun ja ihanan värikkääseen aukeamaan tammikuun kohdalle. Ehkä tätä voisi ideana verrata jonkinlaiseen joulukalenteriin. Leikkasin Mintay papers -lehtiöistä kuvia, kiinnitin ne washiteipin palasilla L-kokoiseen Nuunaani ja liimasin jokaisen taakse yhden tehtävän.

Numeroin ”luukut” ja alapuolella on tilaa kirjoittaa jokin päivään liittyvä ajatus, oivallus tai sopiva lainaus. Kuvien koko oli juuri sopiva L-Nuunan sivulle 4×4 taulukkona, joten jos käytät A5-kokoista muistikirjaa, kannattaa käyttää pienempiä kuvia tai jakaa luukut kahdelle aukeamalle.

Minulle haaste osui juuri sopivaan väliin, sillä tarkoitus on tänä vuonna jatkaa jotain, minkä aloitin vuonna 2020. Tavoitteeni on päivittäin tehdä edes hetki asioita vain itseäni varten. Tavoittelen hetkiä, joista nautin ja jotka ovat itselleni hyväksi – ja yritän myös pysähtyä todella huomaamaan ne. Vuodelle 2021 muotoilin haasteeni päivittäiseksi pause-hetkeksi. Samansuuntainen painotus näkyy siksi myös tähän haasteeseen tekemissäni valinnoissa. Kannustankin jokaista valitsemaan tehtäviä, joilla on itselleen myös oikea merkitys. Koen, ettei tarkoitus ole suorittaa haastetta vaan löytää arjestaan hetkiä, jotka tukevat omaa mielenterveyttä.

Kiitos ylläpidolle, joka inspiroi, nostaa esille tärkeitä aiheita ja mahdollistaa kalenterituunailuun myös sopivasti sosiaalisen puolen!

Oma versioni listasta:

  1. Pese kasvot rauhassa.
  2. Vietä saunailta.
  3. Kokeile uutta reseptiä.
  4. Kysy kaverilta kuulumisia.
  5. Käy kävelyllä.
  6. Lue kirjaa 15 min.
  7. Kirjoita jotain hyvää tästä päivästä.
  8. Siivoa jotain.
  9. Kuuntele klassista musiikkia.
  10. Tee 30 min rentoutusharjoitus.
  11. Katso hauska kisuvideo.
  12. Mene sänkyyn 30 min aikaisemmin.
  13. Kuuntele lempimusaa.
  14. Poista 1 asia to-do-listalta.
  15. Aseta mini-tavoite.
  16. Vietä aikaa lempiharrastuksesi parissa.
  17. Suunnittele terveellinen ateria.
  18. Ulkoile.
  19. Kokeile 5 min meditaatiota.
  20. Pue ylle jotain mukavaa.
  21. Kehu jotakuta.
  22. Sytytä kynttilä.
  23. Vietä aikaa leffan parissa.
  24. Pidä yhteyttä perheeseen.
  25. Piirrä kukkanen.
  26. Leivo/kokkaa jotain.
  27. Ole luova.
  28. Viestitä ihmiselle, jota kaipaat.
  29. Muista ruokatauko.
  30. Käy lämpimässä suihkussa.

Laura K

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *