Aloitin ammattikorkeakouluopinnot ensimmäistä kertaa tämän vuoden tammikuussa, poikkeusolojen keskellä. Ensimmäinen ajatus saadessani kuulla opiskelupaikasta, oli kalenterimaanikolle tyypillisesti ”Jes! Nyt on hyvä syy ostaa uusi kalenteri kaveriksi!”. Pohdin pitkään sitä, mikä kalenteri olisi itselle juuri tähän hommaan paras (kotoa löytyi siinä kohtaa kaksi Happy Planneria, sekä muutama traveler’s notebook). Muutama vuosi takaperin aloitin harrastukseni bullet journalilla, joka sitten jossain kohtaa jäi. Päätin kuitenkin antaa bujolle uuden mahdollisuuden, ja niin marssin Suomalaiseen kirjakauppaan ostamaan pistesivuista muistikirjaa. Päädyin lopulta vielä lätkimään tarroja kanteen ja lisäämään sivumerkiksi nauhan.

Jätin tästä bujosta suurimman osan trackereista (seurannat) pois, mutta mietin, saisinko sisällytettyä jollain tavalla jotain tekemistä mukaan, jos vaikka sattuisi käymään niin, että luennolla olisi tylsää. Pöydällä sattui olemaan muutama irtileikattu värityskuva ja siitä se idea sitten lähti. Laitoin jokaisen kuukauden aloitussivulle värityskuvan, ja niitä olen jonkin verran väritellyt kuluvan vuoden aikana.

Tein ensimmäiselle lukukaudelle myös future login (tulevaisuusloki) bujon alkuun, mutta se on jäänyt pitkälti käyttämättä. Voi olla, että käyttämättömyys johtuu siitä, ettei menoja ja tapahtumia ole juuri lainkaan koronan takia. Päädyin jättämään ensi syksyltä future login pois kokonaan, katsotaan tuleeko sille tarvetta. Päädyin sen sijaan tekemään kuukausinäkymät. Bujossa parasta toki on se, että jos tarve ilmenee, aina voi lisätä johonkin väliin.

Olen sellainen ihminen, että tykkään suunnitella pidemmälle kuin muutaman viikon päähän. Tein siis koko kevään viikkopohjat suurinpiirtein valmiiksi jo viime vuoden puolella ja nyt olen aloittanut tekemään syksyn viikkopohjia. Päätin tehdä bujoon viikkopohjat vain viidelle päivälle, sillä en kokenut tarvetta kokonaisille viikoille. Pyrin muutenkin tekemään koulujutut aina arkena ja jos poikkeuksia tulee, olen lisäillyt sivuille muistilapuilla huomautuksia. Tämä tekniikka on toiminut minulla hyvin. Tämän lukukauden viikkopohjat toteutin hyvin simppeleillä koristeluilla, ja niissä ei juuri ole muuta kuin muutamia washinpätkiä tai pari tarraa. Pahimpaan tuunailuintooni olen kuitenkin nyt syksylle tehnyt hieman koristeellisempia sivuja.

Mietin pitkään, millä tavoin merkitsen luennot ja muut kouluun liittyvät pakolliset jutut päivien kohdalle. Lopulta päädyin siihen, että merkitsen eri väreillä koululla tapahtuvan lähiopetuksen kellonajat ja toisella värillä etäluentojen kellonajat. Noh, korona sotki tämänkin systeemin melko nopeasti, kun kaikki opetus siirtyi verkkoon. Sen jälkeen olen merkannut kaikki opetukset vain jollain sivuun sopivalla värillä.

Kuten aiemmin jo taisin mainita, jätin monia suunnittelemiani trackereita pois, ja olen todennut että se toimii minulle hyvin. Jätin kuitenkin muutaman trackerin kaltaisen elementin. Ensimmäinen niistä on deadline-taulukko, jonka tein heti bujon alkuun. Merkkaan ensimmäiseen sarakkeeseen kurssin lyhenteen, toiseen sarakkeeseen kyseessä olevan tehtävän, ja viimeiseen sarakkeeseen päivämäärän jolloin tehtävä tulee olla viimeistään palautettuna. Itse tosin usein laitan taulukkoon deadlinen, joka on todellisuudessa muutamaa päivää ennen opettajan määrittelemää päivää – näin tulee ainakin tehtyä varmasti ajoissa, ja voin muokata vielä tarpeen mukaan oman päivämääräni jälkeen. Tehdyt tehtävät olen merkinnyt vihreällä yliviivaustussilla.

Toinen tracker, jonka päätin toteuttaa, (tosin hieman vaihtelevalla menestyksellä eri viikkoina) on opiskeluseuranta. Halusin ihan mielenkiinnosta pitää kirjaa siitä, kuinka monta tuntia tulee itsenäisinä viikkoina opiskeltua. Itsenäistä opiskelua omalla kohdallani helpottaa pomodoro-tekniikka, joka myös helpottaa trackeriin merkkaamista. Niille, joille pomodoro on vieras tekniikka, niin perusideana siis on jaksottaa opiskelu joko 25/5 tai 50/10 (ensimmäinen luku opiskeluminuutit, toinen luku tauot). Youtubesta löytyy myös aivan ihania videoita tätä varten, joihin on valmiiksi kellotettu usein neljän opiskelujakson aika. Ja koska tiedän että täällä on muitakin jotka pitävät Harry Potterista, niin mainittakoon, että teemaan sopiviakin löytyy. 😀

Toivottavasti joku muu opiskelubujon kanssa tuskaileva saa tästä vinkkejä tai ideoita!


Ihanaa kevättä, opiskelu- ja tuunailuintoa toivotellen
-Vilma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *