Ryhmässä on puhuttu elämänhallinnasta paljon. Pidän sitä tärkeänä ja sen ajatuksen ympäriltä tämäkin postaus lähti liikkeelle. Omaan nykyisellään useammankin pitkäaikassairaudeksi lueteltavan kaverin, jotka näkyvät enemmän tai vähemmän kaikilla elämäni osa-alueilla. Ja toisin kuin äkkiseltään voisi ehkä kuvitella niin vaikka jokin sairaus olisi kulkenut mukana koko elämän ajan, ei sen hyväksyminen ja hoitaminen joka päivä ole aina helppoa tai edes siedettävää. Tässä postauksessa pohditaankin millä tavalla nämä teemat sitten näkyvät manialaisen plannerissa.
Itseltäni löytyy pitkäaikaisimpana seuralaisena tyypin 1 diabetes, tämä aiheuttaa minulle harmaita hiuksia erityisesti niissä tilanteissa kun johonkin on lähdettävä. Aina nimittäin reissun päällä huomaa että jotain enemmän tai vähemmän olennaista tuli jätettyä kotiin.  Listoja rakastavana ihmisenä havahduin jokin aika sitten vitsailemaan tuttavani kanssa että ihme kun ei ole pakkauslistakin jossain. Ja nythän sellainen sitten on! Jaottelin listan karkeasti reissun pituuden mukaan, ja heijastelemaan omia tarpeitani, mutta ideaahan voi kukin soveltaa tarpeiden mukaan. Näitä pakkauslistoja kannattaa myös päivittää aika-ajoin. Itselläni hoitovälineet ovat vaihdelleet aika-ajoin kovastikin, joten yksi lista ei todellakaan enää palvelisi viiden vuoden päästä.

Muutamia melko tyypillisesti pitkäaikaissairaiden plannereissa näkyviä osioita en varsinaisesti ole kokenut omalla kohdallani sellaisiksi että ne omaa jaksamistani ja hoitoani tukisivat. Tällaisia ovat esimerkiksi päivittäinen seuranta lääkkeistä tai aktiivinen oireseuranta. Tämä johtuu osaksi siitä että niistä on enemmän hyötyä poikkeuksellisissa oloissa lyhyinä aikoina kerrallaan. Kannustan silti kaikkia kokeilemaan sellaista mistä uskoo itsensä hyötyvän. Ajatus siitä, että sairautta ja omaa hyvinvointia hoidetaan juuri sen oman minän takia onkin kovin tärkeä – ja toisinaan myös harmillisen helppo unohtaa. Siksi on äärimmäisen tärkeää löytää ne keinot ja niksit jotka ovat yksilöllisesti ja tilanteeseen sopivia. Tämä on syy siihen miksi ne pienet positiiviset lauseet ovat itselleni tärkeitä, joten niilläkin on paikkansa samaan tapaan kuin lukuisilla post-it noteille kirjoitetuille muistutuksille asioista. Jollekin toiselle tällaiset voivat taas olla kovin epäolennaisia, meitä kun on moneen lähtöön.

Nyttemmin itselleni on korostunut myös hätätilanteessa tarpeellisen informaation sivu, koska olen saanut hiljattain astmadiagnoosin ja joitakin pitkään käytössä olleita lääkkeitä vaihdettiin. Tästä syystä koin hyvänä ideana listata ylös asioita jotka saattavat olla tärkeitä jos en ole itse kertomassa (tai ihan vain muista) tietyn lääkkeen nimeä. Tätäkin tapahtuu, halusin tai en! Vaikka tässä postauksessa pohditaankin paljon diabeteksen ja astman kautta jaksamista omahoidossa samoja teemoja voi hyödyntää moneen muuhunkin. Lisäksi itse hyödynnän monia mielenterveyden ympärille kietoutuvia teemoja myös muussa omahoidossa ja ajanhallinnassa. 

Janita R

1 Comment on Pitkäaikaissairaudet matkassa mukana

  1. Olipa hyvä kirjoitus, ja muistutus että tätä vois hyödyntää kalentereissa. Jonkin verran kirjaan ylös vointiani, mutta tarkempikin kirjanpito ois varmaan hyvä. Kiitos kun jaoit tämän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *