Heipä hei! Olisi taas aika vinkkailla teille hyödyllisiä bullet journal työkaluja. Tänään aiheena onkin index eli suomalaisittain sisällysluettelo, jonka lisäksi puhutaan hieman ketjuttamisesta.

Sisällysluettelo on alkuperäisen bullet journal menetelmän yksi kulmakiviä: tämän avulla löydät yhdellä vilkaisulla sivun (tai sivut), jolta hakemasi asia löytyy. Sisällysluettelo sijoittuu yleensä heti muistikirjan alkuun, mutta mikään ei estä sinua tekemästä muutamia sivuja ensin ja näiden jälkeen indexin, kunhan vain tiedät mistä sen nopeasti löytää. Voit esimerkiksi hyödyntää erilaisia klemmareita / kirjanmerkkejä tätä varten.

Yksinkertaisuudessaan sisällysluettelossa on sivunumerot juoksevassa numerojärjestyksessä ja mitä kyseisten sivujen sisältä löytyy. Tämä tapa mahdollistaa kätevästi indexin laajentamisen sitä mukaan, kun rakennat bujoasi eteenpäin. Toinen vaihtoehto on, että kirjoitat ensimmäisenä otsikon, jonka jälkeen lisäät sivunumerot. Esimerkiksi: Lukulista: 8–10, 29, 37–38. Tämä tapa mahdollistaa sen, että sisällysluettelo varmastikin mahtuu esimerkiksi sille varatulle yhdelle sivulle, mikäli tykkäät koota paljon oheismateriaalia bullet journalisi väliin (esimerkiksi erilaiset listat ja seurannat).

Tapoja tehdä bujoa on yhtä monta kuin on tekijäänsäkin. Jotkut laskevat uuden bullet journalin aloittaessaan tarkasti jokaisen sivun funktion ja kuinka monta aukeamaa mikäkin osio tarkalleen tarvitsee. Mikäli syystä tai toisesta jokin varattu tila ei täyty, jää muistikirjan keskelle joskus turhia tyhjiä sivuja. Jos kuitenkin tykkäät tehdä sen suuremmin sivujen ja aukeamien asetteluja miettimättä ja turhaa tilaa keskelle muistikirjaa jättämättä, kuitenkin hyödyntäen sisällysluetteloa, ketjuttaminen on ehdottomasti sinua varten.

Ketjuttamisessa merkitset normaalisti sisällysluetteloon esimerkiksi minun tapauksessani ”sivu 39 luetut kirjat”. En halunnut ottaa turhia paineita lukutahdistani tänä vuonna, joten jätin tätä aukeamaa varten ainoastaan 2 sivua tilaa. Lukutahtini oli kuitenkin mukava ja lista täyttyi nopeasti. Sen sijaan, että olisin laittanut sisällysluetteloon merkinnän ”sivu 132-133 luetut kirjat”, merkitsin lukuseurantani sivunumeron perään merkinnän ”->132”. Tästä tiedän, että kyseinen aukeama jatkuu sivulla 132. Mikäli tämä aukeama tulee täyttymään, aion merkitä jatkon sekä ensimmäiselle täyttyneelle aukeamalle, että toiselle, jotta tiedän molempia kurkatessani mistä lista jatkuu.

Pienenä lisänä sisällysluettelon ja ketjuttamisen käyttöön aion kuitenkin tuoda esille tämän hetken käytetyn metodini: useat erilaiset kalenterikoruklemmarit. Olen itse erittäin laiska ylläpitämään kunnon indexiä, mutta en myöskään jaksa selata koko muistikirjaa läpi löytääkseni haluamani, vaikka tiedän jotenkin mistä sivulta mitäkin löytyy. Olenkin asetellut nämä klemmarit merkkaamaan itselleni ne eniten käytetyt aukeamat. Tapa ei välttämättä toimi jokaisella, mutta minulle itselleni tästä on tullut nopeasti indexin aktiivisen käytön korvaava tapa.

Mikä on sulla se toimivin tapa tietää mitä miltäkin sivulta löytyy? Vai etsitkö sitä edelleen? Tule ryhmän puolelle juttelemaan asiasta! Toivottavasti sulla on ihana viikko! (P.S. Aikaisemmat bullet journal 101 vinkkipostaukset löydät täältä.)

– Laura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *