Hei, olen Nina Epie. Ammatiltani olen esiopettaja ja olen lähiaikoihin saakka toiminut myös esimiesasemassa päivähoitoyksikössä. Työni vaatii paljon muistiinpanojen tekemistä; niin lyhytaikaisten post-it -lappujen kuin pidempään säästöön laitettavia kokousmuistioita. Lisäksi havaintoja lapsista tulee kirjata ja säilyttää salattuina tiedostoina. Myös vapaa-ajallani harrastan paljon asioita, jotka vaativat muistiin kirjaamista. Sovitan lastenmusiikkia omaan käyttööni irlantilaiselle tinapillille ja kalimballe sekä xylofonille. Lisäksi neulon ja virkkaan. Kaikissa näissä tarvitaan pienoista muistikirja- ja nuottivihkoarsenaalia. Hyvä sinänsä – rakastan muistiinpanoja ja käsin kirjoittamista yli kaiken! Harmillisesti aina juuri se tarvittava muistikirja on aina jäänyt kotiin/töihin tai haluankin nopeasti tarkistaa jotakin jostain vanhemmasta vihosta. Lisäksi jatkuva muistikirjojen ostelu (vaikka se ihanaa onkin ollut!) on osoittautunut ekologisessa mielessä haastavaksi – pyrin pienentämään hiilijalanjälkeäni ja siirtymään vihreämpään elämään. Kaiken tämän päälle maailma ja työni ovat digitalisoituneet ja rakkaasta käsinkirjoitustavastani on tullut hiljalleen hieman rasittava tekijä; muistiinpanot kun ovat fyysisesti aina vain yhdessä paikassa ja yhden ihmisen takana.

Näin Facebookissa ystäväni esittelevän uutta vihkoaan, jossa yhdistyi kaikki, mitä tarvitsin! Kyseinen vihko oli Rocketbook. Rocketbookkeja on kolmea kokoa; A4, A5 ja pieni muistilehtiö. Itselläni ovat koot A4 ja A5, ja puhun vain niistä tässä.

Mikä sitten on Rocketbook? Rocketbook on uusiokäytettävä vihko, josta muistiinpanot ovat lähetettävissä suoraan pdf-tiedostoina haluttuihin osoitteisiin tai sovelluksiin (esim.  Google Drive, Evernote, Dropbox, OneDrive…). Rocketbookin sivun alalaidassa on 7 erilaista symbolia ja nämä symbolit merkitään Rocketbookin appiin haluttuina määränpäinä. Rastittamalla symboli, Rocketbook lähettää skannausvaiheessa tiedoston rastitettuun kohteeseen. Helppoa! Skannauksen jälkeen sivut voidaan pestä. Siis pestä. Kyllä. Sivut pestään kostealla liinalla ja ne voidaan käyttää uudelleen niin usein, kuin tarvetta on. Rocketbookissa puolet sivuista ovat viivoitettuja ja puolet pistesivuja. Lisäksi on sivu kuukausikalenterille, viikkokalenterille sekä tehtävälistoille. Rocketbookiin käyvät kaikki Pilot FriXion -kynät (HUOM! Vain näitä kyniä voi käyttää Rocketbookissa). Kyniä saa useista kaupoista ja verkosta. Seuraavaksi esittelen hieman omaa vihkoani ja kuinka itse vihkoa käytän.

Kalenteri, viikkonäkymä ja tehtävälistat olen ottanut pääsääntöisesti työkäyttöön (kalenterissa toki myös joitain omia menoja merkittynä). Näistä ainoastaan kuukausikalenterin siirrän Google Driveen talteen, jotta mahdollisesti tärkeät päivämäärät jäävät muistiin. Viikkokalenteria puhdistan viikoittain ja tehtävät pyyhin sitä mukaan, kuin saan ne tehtyä: vähintään kerran viikossa tarkistan tehtävälistan kokonaisuudessa.

Muuta osaa vihkosta käytän tarpeen mukaan. Töissä viikko-/päivä-/tuokiosuunnitelmat jaan tiimillemme aina viikkopalaverin jälkeen. Sama pätee palaverimuistiinpanoihin. Työhön liittyviä loruja ja lauluja kirjaan ylös tarvittaessa. Mikäli lauluja tulee sovitettua eri soittimille, teen sovitukset yleensä vihkoon. Käytän nuottisovituksissa huilulla tabeja ja xylofonilla/kalimballa kirjain- ja numeromerkintöjä nuottien sijaan. Käsittääkseni vihkoon on mahdollista ostaa myös erilaisia sivuja ja näiden mukana olisi suoraan nuottiviivastoja. Tällä hetkellä kuitenkin pärjään omalla tavallani hyvin.

Osa sivuista on käytössä jatkuvaan muistiinpanotoimintaan (post-it -lappujen tyyliin). Nämä sivut pesen aina iltaisin seuraavaa päivää varten. Viikon ajalla käytössä on myös yksi ”viikkoaukeama”, jonne keräilen muistiinpanoja pitkin viikkoa. Tämän sivun tallennan aina viikon jälkeen omaan Drive-kansiooni.

Nyt olen alkanut lisäämään bullet journal -tyyppisiä trackereita Rocketbookiini. Tarkoitukseni olisikin tilata uusi vihko ja tehdä permanenttimarkkerilla pohjia erilaisille trackereille. Näin ollen voisin puhdistaa trackereista aina merkinnät kuukauden jälkeen, mutta trackerin raamit jäisivät jäljelle seuraavaa kuukautta varten.

Rocketbook on monipuolinen työkalu, jonka ansiosta ei tarvitse kuljettaa useita vihkoja mukana. Se on myös mahdollistanut analogisen elämäni vielä hieman pidempään tässä digitalisoituvassa maailmassa. Pidän väreistä ja niitä FriXion-kynissä onneksi nykyään on paljon saatavilla! On myös korostuskyniä, mutta nämä eivät oikein erotu skannausvaiheessa kunnolla. Toivottavasti sovelluspäivityksen yhteydessä tähän tulisi korjaus. Iloisia muistiinpanohetkiä kaikille!

<3 Nina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *