Commonplace bookilla on pitkä historia ja siitä on paljon dokumentoitua tietoa runoilijoiden, filosofien ja kirjailijoiden käytössä jo 1500- luvulta. Mutta mikä se commonplace book sitten on? Commonplace sanana viittaa yleiseen tai arkiseen ja book taas kirjaan. Arkisuus on kuitenkin huono sana kuvaamaan mitä kaikkea commonplace book voi olla. Jos kirjailijat ja runoilijat käyttävätkin sitä pääsääntöisesti ideoiden hiomiseen sekä tallentamiseen, ja opiskelijat faktojen tallettamiseen, niin mihin sitten sinä voisit sitä käyttää? No yksinkertaisesti esimerkiksi muistiinpanoihin, pieniin tekstin pätkiin ja asioihin joiden et halua unohtuvan. Itse kun törmäsin tähän termiin muutamia vuosia sitten, lukiessani Lewis Carrolin elämästä, kiehtoi se minua heti ja huomasin miten itseltäni puuttuu juuri tämän tapainen asia elämästäni.

Paikka mihin tallentaa kirjoista lukemiani pätkiä, lainauksia elokuvista tai pätkiä lauluista joita en halua unohtaa. Pieniä ideoita ja epämääräisiä listan pätkiä, keskeneräisiä reseptejä, kuvioita, kaavioita, aikatauluja. Kaikkea sellaista mitä olen aiemmin kirjoitellut lukuisille muistilapuille. Pieniä piirroksia jotka vielä hakee muotoaan. Olen pitänyt siellä myös listoja sellaisista hankinnoista, jotka eivät ole kiireisiä. Se on ehdottomasti kuin kurkistus kaaottisen pääni sisään ja ajatuksiini. Sinne päätyvät asiat ovat muodossaan vielä sellaisia, jotka eivät kuulu kalenteriin tai bulletjournalin sisään. Inspiraatiota tulevia projekteja varten.

Sanoisin että commonplace book on yleensä hyvin omistajansa näköinen, minulla se on itse kasattu vihko minun travelers notebookini välissä. Siellä se on aina lähellä, kun sitä tarvitsen. Minulla se korvaa monta turhaa vihkoa mitä olen vuosien varrella pitänyt, ja toisaalta se on myös selkeyttänyt jo olemassa olevia. Omani on hakenut muotoaan ja kokoaan jo kymmenen vihkosen verran. Yhteen tein jopa sivumerkit ja jaoin osiin, mutta sellainen hallittu kaaos on enemmän se minun juttu.

Jos olet joskus pitänyt brain dumb sivua, niin sitähän commonplace book käytännössä on, mutta vain vähän isommassa mittakaavassa. Siihen käy mikä vaan vihko tai muistikirja mikä nyt parhaiten sopii juuri sinulle. Parasta tässä onkin juuri se ettei mitään selkeää saantöä tai muotoa ole. On vain sinä ja sinun ajatukset.

Jos sinusta tämä kuulostaa sinun jutulta, niin ehdotan kokeilemaan. Mukavia hetkiä ajatustesi parissa.

Katja

2 Comments on Commonplace book

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *