Vaatteet on mun aatteet vain onkohan tässä yhteydessä sittenkään? Kuinka usein sitä tekeekään vaatevarastojen inventaariota ja laittaa pussillisen, jos toisenkin eteenpäin kiertoon kirpputorille tai tekstiilin kierrätykseen. Olenkin jo pidemmän aikaa pohdiskellut rullalle pyöräytettävää penaalia, johon saisi helposti ja napakasti mukaan juuri ne sillä hetkellä tärkeimmät ja tarpellisimmat kynät sekä mahdolliset muut tuunaustarvikkeet kuten sakset ja liimapuikon. Tämän kertaisena tyhjästä tuunaamisena päätin siis kokeilla tehdä tuollaisen rullattavan penaalin.

Aloitin penaalin tekemisen valitsemalla kangasvarastostani tähän projektiin sopivan kankaan tai oikeastaan vaatteen, nimittäin päätin käyttää vanhaa jo hyvin kulunutta avaruus-teemaista t-paidan helmaa. Leikkasin helman irti mahdollisimman suoraan ja leikkasin myös erikseen helman ”päärmeen,” koska halusin käyttää sitä penaalin ympäri kiepautettavana nauhana sekä tuunaustarvikkeiden ”pujotuskujana.” Laitoin kankaan oikeat puolet vastakkain ja nuppineulasin sivut huolellisesti yhteen. Pujotin myös nauhan kokonaan kankaiden väliin ja asettelin nauhan toisen pään nuppineulan avulla kiinniommeltavaan sivuun.

Sivusaumojen suoralla ompelemisen jälkeen käänsin (vielä tässä kohdassa pussilta näyttävän) penaalin ympäri pienestä alareunaan auki jättämästäni kääntöaukosta. Nuppineulasin reunan mahdollisimman tasaisesti, että sain tikattua reunan kauttaaltaan siististi suoralla ompeleella. Tässä vaiheessa kiinnitin myös ”pujotuskujan” nauhan toiseen päähän penaalia, että minun olisi mahdollisimman helppo merkitä ja ommella tuunaustarvikkeille sopivat aukot.

Tein kolmea eri kokoista pujotusaukkoa tuunaustarvikkeille: 2cm, 2,5cm ja 3cm. Ajattelin, että tällä tavalla eri kokoiset kynät mahtuvat mukavasti penaaliin. Laitoin myös ohuempien kynien pujotusaukot alkuun, että penaalia rullattaessa ensimmäisistä kierroksista tulee tiivimmät ja mahdollisesti suurenevat loppua kohden esimerkiksi saksia ajatellen. Ompelin pujotusaukkojen sivut kiinni pariin kertaan edestakaisin suoralla ompeleella.

Rullattavasta penaalista tuli yllättävän kiva, vaikka itse sanonkin. Tosin t-paidan kangas ei ehkä ole paras mahdollinen tällaiseen projektiin venyvyytensä vuoksi. Varmasti mitä tahansa kangasta voi käyttää, joka omaa silmää miellyttää, ja jonka ompeleminen itseltä onnistuu. Pujotuskujaksikin voisi käyttää kuminauhaa tai mitä tahansa nauhaa, johon on helppo tuunaustarvikkeita pujotella. Jos ompeleminen ei ihan vielä luonnistu niin olen tehnyt myös virkkaamalla penaalin jämälangoista tai säilytyslaatikon maitopurkista tuunaustarvikkeille.

Olisi kiva lukea kierrätysaskarteluistasi ja keskustella aiheesta ryhmän puolella. Myös tämän vuoden viimeisiä ideoita marraskuun tuunattavasta materiaalista otan enemmän kuin mielelläni vastaan. Tuunaa tyhjästä on vuonna 2022 kerran kuukaudessa ilmestyvä blogipostaus, jossa kokeilen askarrella asioita arkisista kotoa löytyvistä kierrätettävistä materiaaleista. Aiemmat kierrätysaskartelupostaukseni löydä täältä.

Terkuin Aliisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *