Kalenteriharrastus on paitsi hauskaa myös hyödyllistä mielenterveyden kannalta. Ehkä olet huomannut kalenteria tuunatessasi uppoutuvasi flow-tilaan ja kokenut palautuvasi kuormituksesta? 

Kalenteri itsessään auttaa elämänhallintaan ja sen myötä voi kokea omien vaikutusmahdollisuuksien kasvavan. Se auttaa hahmottamaan elämän tapahtumia, tavoitteita ja ajan kulumista. 

Oli kyse hyvinvointirutiineista, tavoitteiden saavuttamisesta tai opiskelutehtävien hallinnasta myös kalenterin tuunaamisella on itseisarvonsa.

Se on nimittäin luovaa ilmaisua siinä missä jokin muukin kuvataiteen laji!

Tiesitkö, että luova tekeminen tutkitusti vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen? 

Luovan tekemisen avulla voi 

  • Saada etäisyyttä arkeen
  • Löytää uusia näkökulmia 
  • Kokea merkityksellisyyttä 

Luova ilmaisu antaa kanavan haastavillekin tunteille sekä tarjoaa mahdollisuuden tarkastella tunteita ja elämän asioita symbolisen etäisyyden turvin. Monet jäsentymättömät ja vaikeasti hahmotettavat asiat saavat kuvallisen tekemisen kautta muodon, jolloin niiden tarkastelu on mahdollista. 

Tiedämmehän, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa…. 

Taiteen avulla myös yksilön resilienssi eli mukautumis- ja sopeutumiskyky voi vahvistua, sillä se tukee omien ajatusten ja tunteiden tunnistamista ja käsittelyä. 

Tärkeimpänä pointtina nostettakoon esiin tämä: luovuus ja luova ilmaisu ovat hyvinvoinnille tärkeitä palasia. Ne ovat olleet osa ihmistä kautta aikojen ja niiden roolia ei tulisi väheksyä. Ota siis hyvällä omallatunnolla aikaa luovalle harrastukselle – sillä on merkitystä!

Haluan heittää Kalenterimanian poppoolle haasteen pimeneviin syysiltoihin. Minulle sydämen asioita ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena ovat kaksi tehokeinoa: luovuus & luonto. 

Siksi haasteeni liittyy luontoon. 

Seuraavaa kalenteriaukeamaa tuunatessasi haastan sinua etsimään luonnosta jotain yllättävää. Se voi olla jokin muoto, pinta tai väri, jota et tavallisesti tavoita. Tuo luonnon yllättävä elementti jollain tavalla kalenteriisi. Mitä keksit? Ilahduttavaa olisi, jos julkaisisit kuvan someen ja tägäisit minut @luovatmenetelmat siihen. Haluaisin kovasti nähdä, mitä on syntynyt! 

Jatketaan juttua somessa! 

-Karoliina

Kirjoittajasta:

Olen Karoliina, kalenteriharrastuksen avulla luovuutensa uudestaan löytänyt sosionomi. Jaan ajatuksiani luovuudesta ja vinkkejä luovaan tekemiseen Instagramissa @luovatmenetelmat ja Facebookissa Luovat Menetelmät. 
Nettisivuilta www.luovatmenetelmat.fi löydät lisää tietoa taustoistani ja palveluistani. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *