Ajattelin kirjoittaa sanasen Filofaxista, kun mielestäni sekinansaitsee oman postauksensa, vaikka onkin ehkä jollain tavalla jäänyt vähän muiden plannerien jalkoihin. Filofaxia voisin luonnehtia jäykäksi, kuten perienglantilaiseen tapaan kuuluukin. Se on kuitenkin vanha ja arvostettu merkki, erittäin laadukas ja kaikessa yksinkertaisuudessaan koruttoman kaunis.

Filofaxin juuret johtavat vuoteen 1921, jolloin sen valmistus Englannissa aloitettiin. Alun perin idea oli lähtöisin Amerikasta, kun kanadalainen insinööri J.C. Parker kehitti ammattikäyttöön soveltuvan irtolehtikansion, Lefaxin. Englannissa kyseinen kansio lanseerattiin nimellä Filofax, ”file of facts”, ja sitä nimeä se on kantanut vuodesta 1930. Filofaxin suosio nousi tasaisesti ja 1980-luvun loppuun mennessä Filofaxilla oli 1250 jälleenmyyjää Englannissa ja myös useita muualla maailmassa. 80-luvulla Filofax myös nousi jonkinlaiseksi statussymboliksi, merkiksi siitä, että sen kantajalla oli elämässä sen verran sisältöä, että siitä kannatti pitää kirjaa ja sitä saattoi organisoida. Nykyään Filofaxilla on tarjolla tuotteita laidasta laitaan perinteisten rengasmekanismikansioiden lisäksi, mm. portfolioita, muistikirjoja, kyniä, elektronisten laitteiden suojakansia sekä laukkuja ja salkkuja. (Lähde:https://www.filofax.co.uk)

Kuva1

Oma yhteiseloni Filofaxin kanssa alkoi vuonna 2012, kun ostin ensimmäisen pocket-kokoisen Filofaxini käydessäni tapaamassa tulevaa nykyistä miestäni Englannissa. Olin nettiä selatessani törmännyt Filofaxeihin ja innostunut kovasti, mutta Suomesta ei löytynyt kuin mustia ja ruskeita, samanlaisia kuin esim. Timexillä. Englantilaiset nettikaupat olivat kauniskantisia Filofaxeja pullollaan, mutta minulle tyypilliseen tapaan en osannut päättää minkä valitsisin ja olisin myös halunnut hypistellä ennen ostamista. Englannista sitten löysin etsimäni. Kiertelin kirjakauppoja ja WHSmithillä silmiini osui pieni ja suloinen, vaaleanvihreä Filofax Swift pocket enkä päivääkään ole ostostani katunut.

Kuva2

Swift on näppärän pieni, kauniin vaaleanvihreä (sage, tumma minttu) ja ihanalla lintuhäkkikuosilla koristeltu canvas-päällysteinen namu. Se on kulkenut mukanani kaikkialla, mutta on jäänyt aika vähälle käytölle, kun en oikein ole osannut kalenteria käyttää… elämässäni ei ole niin paljoa menoja, että niitä kannattaisi sen kummemmin kirjata
ylös. Swiftiin olen kuitenkin kerännyt pieniä muistoja ja siellä on kulkenut mukana osoitteet, postimerkkejä, muistilappusia ja kaikkea pientä sekalaista tavaraa sekä itse tehdyt kuukausikalenterit mahdollisten menojen merkkaamista varten. Sinne olen myös kirjannut ylös ideoita ja ajatuksia.

Kuva3

Swift on kyllä helppo kuljettaa mukana pienen kokonsa ansiosta, mutta kirjoitustila on rajoitettu eikä esim. pidempien muistiinpanojen tallentaminen ole kovin mielekästä. Tästä syystä ostin tuossa muutama kuukausi sitten isomman Filofaxin, jota olen vuoden päivät himoinnut. Isommaksi planneriksi valikoitui pitkän harkinnan jälkeen ajattoman kaunis Original Patent Nude A5-kokoisena.

Kuva4

Nyt on tilaa kirjoittaa ja säilöä vaikka mitä! Nudea käytän nimenomaan plannerina, suunnittelemiseen, ideapankkina. Siihen kirjaan ylös matkasuunnitelmat, askarteluideat ja joululahjalistat, harjoittelen piirtelemistä, pidän listaa haluamistani tavaroista/asioista, kirjaan ylös terveyteen liittyviä asioita ja ajatuksia sekä talletan kaikkia kauniita asioita. Nuden tuunaaminen ja kasaaminen on vielä kesken, mutta onneksi se on hauskaa enkä haluakaan sitä heti saada valmiiksi. Voisin suunnitella ja kasata tuunausmateriaalia maailman tappiin, rakastan teemojen ja värien kanssa suunnittelemista enkä usko, että Nude edes tulee koskaan täysin valmiiksi. Siinä, missä Swift on käytännöllinen, on Nude hauska ja kaunis. Swift on kuitenkin aina minulle rakkaampi, koska sen hankkimiseen liittyy niin paljon muistoja.

Kuva5

Edellä mainittujen lisäksi minulla on on/off-käytössä oranssi, vetoketjulla suljettava, A4-kokoinen Filofax Metropol -portfolio, jossa on laskin ja muistilehtiö. Sinne olen kirjannut kaikenlaista Kalenterimania-ryhmään liittyvää asiaa, mm. käsialahaasteen, Happy Planner –koristeluteemoja ja blogipostausideoita. Käyttöä/myyntiä odottavat pinkki Filofax Finsbury pocket ja vihreä Filofax Finchley mini.

Kuva6

Filofaxin käyttäjäksi päädyin mm. siksi, että pidän kovasti Englannista ja englantilaisista tuotteista, Filofax valmistetaan Englannissa ja sillä on pitkät perinteet ja kiehtova historia. Se on myös laadukas ja ajaton, vaikkakin ehkä vähän tylsä. Lisäksi Filofaxin rengasmekanismi on hopeanvärinen, ja vaikka tällä nyt ei olekaan suurta merkitystä käytön kannalta, niin minulle sillä on merkitystä, koska en pidä kullan väristä. Ehkä kaikkein tärkein syy miksi olen vannoutunut Filofax-fani, on se, että olen ollut äärimmäisen tyytyväinen pieneen Swiftiini ja halusin investoida tuotteeseen, jonka tiesin olevan varmasti laadukas.

Tähän loppuun vielä kuriositeettina hyvät naurut aiheuttanut löytö, Filofax-elokuvan traileri, Taking Care of Business vuodelta 1990, pääosassa James Belushi!!!
https://youtu.be/WPxDbbHw6lw

Teksti ja kuvat Tuuli Heino-Carpenter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *