Ryhmässä kysellään tasaisen usein suosituksia erilaisten vesiliukoisten värikynien hankinnoissa. Erityisesti Derwentin Inktense- sekä Watercolour-kynät herättävät huomiota, sillä niiden ominaisuudet vaikuttavat pikaisella vilkaisulla hyvinkin samankaltaisilta, eikä niiden hinta ole laadukkaiksi kyniksi niin kamala. Saatavuus on myös hyvä, sillä useimmat kirjakauppaketjut, kuten Suomalainen Kirjakauppa, pitävät Derwentin tuotteita valikoimassaan.

Käytössä kynät ovat monin tavoin hyvin erilaiset. Ensimmäisenä erona huomaa, miten Inktensen tumman varren muoto on sylinterimäinen ja tasaisen pyöreä, kun taas Watercoloureiden varsi on kulmikas. Kulmikas pinta antaa enemmän tukea yksityiskohtaiseen työskentelyyn, sillä siitä on helpompi pitää tasaisesti kiinni, kun taas pyöreällä varrella saa helpommin tehtyä isompia pintoja helpommin, kuten myös voimakasta ja intensiivistä jälkeä.

Inktensen lyijy on kovempaa ja vahamaista, ja kynien värit saattavat näyttää terässä huomattavasti tummemmalta, kuin paperille piirtäessä. Lyijy on myös paksumpaa ja vahvempaa, eikä kynän terä siksi murru helposti. Watercolourin lyijy on myös hyvin kestävää, mutta paljon pehmeämpää. Kynä on kevyempi ohuemman lyijyn vuoksi, ja sillä on helppo saada aikaan kevyttä liikettä.

Suurin ero on kuitenkin itse lyijyn koostumuksessa. Inktenset pitävät sisällään mustetta, kun taas Watercoloureissa on nimensämukaisesti vesiväriä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Inktense vettä lisättäessä ja sen jälkeen kuivuessaan myöskin kuivuu paikalleen, kun taas Watercolourin pinta on tämänkin jälkeen vesiliukoinen. Mustepohjaisella tuotteella voikin koristella myös esimerkiksi erilaisia kankaita, sillä väri on kuivuessaan täysin vedenpitävä. Helppo tapa lisätä vähän jotain ekstraa esimerkiksi kangaskasseihin tai paitoihin, siis!

Inktensen väri on paljon intensiivisempi kuin pehmeämmän Watercolour-kynän. Watercolour-kynien värejä on kuitenkin mielestäni helpompi blendata yhteen, sillä ne leviävät vesiväreille ominaisella tavalla todella sujuvasti. Kerrostaminen on myös vesivärikynän parhaita ominaisuuksia, ja allaolevia kerroksia voi hyvin työstää vielä uudelleen, sillä ne tosiaan liukenevat tarpeeksi vettä lisättäessä. Näin saa helposti aikaan erilaisia valoeroja, syvyyksiä sekä upeita nyansseja työhön. Inktense kuivuu pysyvästi, joten ensimmäisen kerroksen jälkeen lisättävät märät kerrokset eivät vaikuta lainkaan allaolevaan kerrokseen, joten väri on todellakin intensiivinen.

Molemmissa kynissä on hyvät puolensa ja ne sopivat myös saumattomasti yhteiskäyttöön. Tykkään usein tehdä Watercolour-kynillä maisemamaalauksia ja lisätä etualan yksityiskohtiin lisää efektiä Inktensen kirkkailla sävyillä. Inktenseilla olen myös esimerkiksi tehnyt kukka-asetelmista maalauksia, sillä voimakkaat sävyt pääsevät värikkäiden kukkien myötä todellakin oikeuksiinsa. Kummatkin kynät toimivat myös hyvin kuivina, mitä ei pidä unohtaa.

Tämä maanikko tarvitsee ehdottomasti kumpiakin, sillä kynät ovat niin erilaiset käytössä, mutta toivottavasti tästä pienestä infopaketista oli hyötyä jonkun toisen kynäshoppailuun. Pääasia on tietää, mihin käyttötarkoitukseen kynät haluaa – ja mikäli et tiedä, tee niin kuin minä ja sorru suosiolla hommaamaan molemmat. #NoRegrets

– Milja

1 Comment on Inktense vai Watercolour

  1. Kiitos, ainakin minua autoit, kun mietin voivatko Derwentin tosi edulliset kynät olla toimivia. Tänään ostoksille ja kokeilemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *