Meitä on varmasti monia, jotka löytävät lohdutusta ja selkeyttä päiväkirjaan kirjoittamisen kautta. Päiväkirja voi toimia peilinä, kun kohdataan vaikeita tunteita elämässä, tai kun elämä on tullut solmukohtaan. Päiväkirjan sivuille mahtuu myös ilot, siinä missä surutkin. Vihaa ja muita hankalaksi koettuja tunteita voi vapaasti vuodattaa päiväkirjan sivuille.

Joskus aloitteleva päiväkirjan omistaja voi olla hieman sormi suussa – mitä ihmettä tälle pitäisi nyt tehdä? Kuten kalenteriaskartelussa, päiväkirjan ja muiden muistikirjojen kanssa voit kohdata esimerkiksi jännitystä tai hämmennystä. Omat odotukset voi olla korkealla ja nostaa aloittamisen kynnystä. Erityisesti päiväkirja on henkilökohtaista aluetta. Teet sinne sinua koskevia asioita ja pohdintoja. Asioita, jotka liittyvät sinuun ja sinun elämääsi. Omalla tavallasi. Ole villi ja ole luova. Samalla, jos haluat vain kirjoittaa, tee niin.

Osalle päiväkirjasta muodostuu rakas rutiini ja osa ei koe sitä millään tavalla omakseen. Ongelma voi olla siinä, että ei ole ihan varma mitä haluaa, voi ja uskaltaa kirjoittaa näkyväksi. Haastetta voi olla myös siinä, että mieli kaipaa rakennetta ja muotoa. Voit ottaa tavaksesi kirjoittaa esimerkiksi joka päivä vähintään kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Sen jälkeen voit kirjoittaa lyhyen kuvauksen päiväsi kulusta ja arkeasi värittävistä tunteista. Käy mielessäsi läpi, millaisia asioita ja ihmisiä kohtasit. Millaisia tunteita se herätti sinussa? Miten reagoit? Miten aiot vastaisuudessa toimia/sanoa/reagoida? Miksi?

Henkilökohtaisesti pidän päiväkirjaa (kuvan ihana Nuuna) säännöllisen epäsäännöllisesti ja se on minulle melkein terapeutti arjessa. Voin tarvittaessa palata vaikeisiin hetkiin elämässä ja peilata sitä nykyisyyteen. Tai voin vain palata johonkin rakkaaseen muistoon, herättää sen tuomia tunteita eloon uudelleen. Päiväkirja opettaa minulle paljon minusta itsestäni. Tyhjät sivut eivät arvostele, ohjaa tai kommentoi. Kaikki saa olla raakaa, sellaista kuin sen itse koen. Ja se on aika ihanaa! Kun arjessa kaikki on niin sanotusti ookoo, päiväkirja unohtuu helposti. Itse ajattelen silti, että myös arjen havainnot ovat tärkeitä. Niihin vasta onkin ihana palata, vuosien päästä.

Käytä rohkeasti myös kirjoittamisen tueksi asioita. Tässä ihana intuitio-pakka apuna päivän ajatuksille.

Sinua, rakas kalenteriharrastaja, haluan rohkaista. Aloita päiväkirja! Ota esiin vaikka ruttuisin ruutuvihko, jonka omistat, kirjoita päivämäärä ja ala kirjoittaa. Voit vuodattaa, raivota ja nauraa. Anna palaa!

Eve

2 Comments on Päiväkirjan aloittaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *