Leimasimia on monia eri tyyppisiä, kerron tässä yleisimmistä.

leimakuvat1

Puupalikallinen perinteinen leimasin, pehmustettu kumileimasin (EZ-mounted, takana), kumileimasin (unmounted, oikealla) sekä kirkas akryylileimasin tai myös polymeerileimasimeksi sanotaan.
Pehmustettuun ja kirkkaisiin leimasimiin tarvitaan akryylipalikka taikka muu taipumaton alusta, esim tasainen lasinpohja käy. Pelkkä kumileimasin (kuvassa oikealla) ei tartu palikkaan sellaisenaan vaan silloin tarvitaan tack n peel kalvoa (näkyy kumileimasimen alta)lisäksi voi käyttää kaksipuoleista teippiä millä leimasin pysyy kiinni akryylipalikassa.

leimakuvat2
Tässä kuvassa on kalenterintuunaukseen tarkoitettuja leimasimia.

 

Leimasinmusteita on monenlaisia. Musteen valitsen paperin laadun mukaan, taikka mihin haluankaan leimata. Tavallisimmat musteet ovat vesiliukoisia, öljypohjaisia taikka liuotinainepohjaisia.

leimakuvat3

Dye Ink musteet imeytyvät hyvin paperiin, kuivuu nopeasti ja ovat kuivuttuaan vedenkestäviä. (esim. Archival Ink, Adirondack, Memories, Memento, Distress Ink.)

leimakuvat4

-Pigment ink musteet ovat paksuhkoja ja kuivuvat hitaammin.  Soveltuvat jossain määrin myös kohojauheitten kanssa käytettäviksi. (Brilliance, Encore, VersColor, ColorBox)
Versafine on öljypohjainen pigment ink, mutta mielestäni ei kovin paksu verrattuna edellä mainittuihin. Luottomusteeni jolla saa tarkkaa jälkeä, kuivuu vedenkestäväksi.

leimakuvat5

Vesileimasin ja embossausmusteet kuivuvat hitaasti ja ovat tahmaisia. (Perfect medium, VersaMark, Distress embossing Ink) Tämän tyyppiset musteet ovat yleensä värittömiä, mutta värillisiäkin ja helmiäishohteisiakin löytyy. Soveltuvat kohojauheitten ja metallijauheitten (esim. Perfect pearls) kanssa käytettäviksi.

leimasinkuvat5

Liuotinainepohjaiset musteet soveltuvat hyvin liukkaille pinnoille leimatessa. Esimerkiksi muoville, lasille, metallille sekä mixed media askarteluun.  Stazon on hyvä mutta vaatii ehdottomasti pesuaineen leimasimen puhdistamiseen. ( Stazon cleaner, Ultra Clean)
Musteita on toki paljon muitakin, (hybridit, chalksit, kankaalle sopivia jne.) tässä mainittu yleisemmät.

Leimasimet kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen. Kirkkaat leimasimet värjäytyvät joistakin musteista vaikka hyvin putsaisi. Tämä ei vaikuta leimasinjälkeen mitenkään. Vettä ja pehmeää vanhaa hammasharjaa voi käyttää apuna. Voi myös käyttää  leimasinpuhdistuaineita ja pyyhkeitäkin.  Riippuen millaista mustetta on käyttänyt.

Leimasimia EI saa pestä esim Fairyllä, koska se haurastuttaa leimasimet. Leimasimet säilytetään niin että eivät ole alttiina auringonvalolle. Omani säilytän aina laatikossa taikka kaapissa. Hyvällä hoidolla ja asianmukaisella säilytyksellä leimasimesta voi olla iloa useamman vuosikymmenen.

Kalenteriin leimatessa kannattaa kokeilla mikä muste toimii parhaiten. Itse kokeilin Archival Inkiä eli Dye Inkiä. Happy Plannerin sivusta leimakuva kuultaa läpi toiselle puolelle.
Pigment Ink jää enempi paperin pinnalle ja toimii siten paremmin mielestäni. Kuten kuvissa näkyy niin leimasinvärityynyjä on monen mallista ja kokoista. Ei ole väliä kuinka suuren taikka mallisen valitset. Isoille leimasimille voi myös pientä tyynyä käyttää.
Kaikki tyynyt ovat kohollaan alustasta ja tyynystä voi hyvin tuputtaa väriä leimasimeen, eli leimasinta ei ole pakko kastaa tyynyyn. Moniin tyynyihin on olemassa täyttöpulloja, Suomesta löytyy lähinnä Distress Inkin täyttöpulloja.

Leimailussa voi myös käyttää kohojauhetta. Silloin musteen on hyvä olla hitaasti kuivuvaa.
Leimauksen jälkeen kuvan päälle kaadetaan reilusti kohojauhetta, kopistellaan kuvalta ylimääräinen jauhe talteen. Apuna on hyvä käyttää A4 paperiarkkia millä jauheen saa kaiken talteen. Kuummennetaan kuumailmapuhaltimella kunnes jauhe sulaa. Hiustenkuivaaja  ja ei käy, sillä puhallus on liian voimakas ja lämpö on liian alhainen. Kohojauhetta voi myös sulattaa uunissa, silityraudan päällä jos sen käännettyä silityspinta ylöspäin, leivänpaahtimen yllä taikka hellalvyn yllä. Näitä keinoja jos käyttää niin on hyvä suojata lämmönlähde alumiinifoliolla.

leimasinkuvat7

Kuvassa vasemmalla näkyvä teksti on leimattu Distress embossing Inkillä joka on väritöntä ja tahmeeta. Päälle on siroteltu  kohojauhetta ja otettu talteen ylimääräinen jauhe joka ei ole tarttunut leimasinväriin. Oikeanpuoleinen teksti on kumennettu kuvan yläosassa näkyvällä kuumailmapuhaltimella.
Tässä kuvassa on leimasimia jotka ovat varta vasten tarkoitettu plannerin koristeluun.

leimakuvat8

Happy Plannerin viikkoaukeama ennen kynää. Vasemmanpuoleiset tähdet leimattu. Tiistain teksti ja pesukone leimattu. Keskiviikon pikkuiset sydämmet ja pinkit kiemurat leimattu. Torstain pikkusydämmet, kiemurat, tekstilaatikko ja pesukone leimattuja. Perjantain payday teksti leimattu viiritarralle. Lauantain kiemurat ja teksti alaosassa leimattu. Kaikki muut ovat paperisia koristeita, tarroja sekä teippiä.

Teksti ja kuvat: Carola Malmivaara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *