Olen rakastanut foilattuja asioita jo vuosia. Tutustuin folioimisen eli foilaamisen saloihin jo vuonna 2016, kun halusin foilata osan hääkutsuistani. Sittemmin olenkin foilannut kaikenlaista!

Otin jokin aika sitten personal-kokoisen rengasplannerini käyttöön pitkän tauon jälkeen. Askartelin planneriin välilehtiä, ja foilaaminen alkoi taas kutkuttaa, sillä olin päässyt foilaamisen makuun ystävän hääkoristeita askarrellessamme. Siitä se ajatus sitten lähti!

Foilata voi periaatteessa useammallakin tavalla, ja foileja on erilaisia. Osa toimii lämmön kanssa, osa reagoi lasermusteeseen lämmön vaikutuksesta. Joidenkin aineiden kanssa on mahdollista saada aikaan tarttuva pinta, johon folio jää kiinni. Esimerkiksi Korttipajassa foliot on jaoteltu hyvin toimintaperiaattensa mukaan. Foilaukseen on olemassa oma laitteensa, Heidi Swapp Minc, mutta itse olen onnistuneesti foilannut sekatavarakaupan halvimmalla laminointikoneella. Foilattava asia ja folio paperin tai leivinpaperin väliin ja matkaan!

Mikä tahansa muste ei reagoi foilin kanssa, vaan kiinnittyäkseen itse tulostetun kuvan tulee olla tulostettu lasertulostimella. Mustesuihkutulostettu kuva ei valitettavasti reagoi foilin kanssa. Yksinkertaisinmillaan foilata voi laittamalla foilin tahmaiselle pinnalle, kuten kaksipuolisen teipin tai tai zig:n liimakynällä luodun tahman päälle.

Kuva voi olla tulostettu paperille, kartongille tai vaikka vellumille! Seuraavaksi aionkin tehdä välilehtiä Traveler’s Notebookini väliin… Foilailun iloa!

Tiia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *