Moikka muruset! Maailmassa on lukematon määrä erilaisia kasvioppaita. Niissä on paljon tietoa, mutta aivan liian paljon kasveja. Suunnittelin itselleni oman pienen tietopaketin niistä luonnonkasveista, joita kasvaa omalla kotipihallani. No, on vihossa mustikka ja puolukka, joita pihalla ei kasva, mutta niitä on helppo löytää lähimaastosta. Vihkona on Aura notebook Elements A6 -setin Earth-vihko. Vihko valikoitui nimensä vuoksi, koska kovin maanläheistähän tämä villikasvien kanssa kaveeraaminen on.

Sain vihkoon asiaa kolmestatoista eri kasvista. Viimeinen aukeama on pysynyt tyhjänä eli yksi näppärä tietopläjäys mahtuisi vielä! Ehkä sitten myöhemmin… Olkoon tyhjänä toistaiseksi.

Rakensin vihkoa omista lähtökohdistani ja tarpeistani. Tarkoituksenani on kerätä ja hyödyntää helposti kerättävissä olevia luonnonkasveja, joilla on terveysvaikutteita. Kaikilla niillä näyttää olevan useita hyviä ominaisuuksia, mutta myös haittoja. Suoranaisia vaarojakin joillakin kasveilla on, joten on hyvä ymmärtää niiden vaikutuksista vähän enemmän kuin että ne sisältävät jotain vitamiinia.

Vihossa olevat kasvit: kuusi, nokkonen, voikukka, piharatamo, siankärsämö, maitohorsma, pihlaja, koivu, apilat, vadelma, mustikka, puolukka ja paju. Suurinta osaa edellä mainituista kasveista voidaan käyttää sisäisesti mm. ruoanlaitossa tai teeaineksena. Osa taas on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön esim. hauteena tai kylpynä.

Etsin tietoa eri lähteistä ja referoin itselleni tärkeimmät kynällä vihkoon. Tilaa ei A6-kokoisessa vihossa ole paljon, joten pakkohan sitä oli karsia. Poimin ylös oikeastaan vain sellaisen tiedon, jonka voin käytännössä hyödyntää. Tällä tavoin sain rakennettua omien tarpeiden pohjalta löytyvää, helposti ymmärrettävää asiaa.

Koristeluun käytin itse kasveja, jotka kuivatin ja laminoin, leimaamista, leikattuja kuvia, tulosteita netistä, vähän washiteippiä ja jopa vanhan postikortin, koska siinä oli voikukka varsin somasti.

Vihon pieni koko aiheutti alussa vaikeuksia. Tila tuntui loppuvan väkisin kesken, pisteväli ei ollut paras mahdollinen omalle käsialalle. Osa pisteistä ei näkynyt kunnolla, mutta siitä selvisi piirtämällä lyijykynällä apuviivoja. Ajoittain ongelmia oli myös tekstin saamisessa näkyviin. Kynät, joita käytin ovat Gelly Roll Moonlight, Pilotin Maica ja tietenkin Zigin Clean Color Real Brush. Vihkosta tuli eräänlainen hakuteos, jonka tietoja on tarkoitus täsmentää seuraavassa vihossa reseptien ja muiden ohjeiden avulla. Ensi keväänä ja kesänä niille tiedoille tulee toivottavasti olemaan runsaasti käyttöä!

-Leena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *