Näin on tultu minun vuorooni ylläpidon haasteessa, jossa on pohdittu kulttuuria monella eri tavalla kuluneen vuoden aikana. Aihe oli laajuudessaan yllättävän hankala ja muutin mieltäni, mistä tämän kirjoitan, monta kertaa matkan varrella.

Mutta niin kuin joskus käy, ajattelin asiaa liian monimutkaisesti. Kulttuuri tuo minulle automaattisesti mieleen taiteen varmaan siksi, koska se on niin lähellä omaa sydäntä. Latasin museokortin uudestaan loppuvuodesta ja ajattelin miettiä haastetta sen kannalta. Nimittäin sitä, miten museot ja niissä asuvat teokset inspiroivat minua. Klassiset maalaukset ovat aina olleet minulle helpoin tapa uppoutua muiden taiteilijoiden maailmaan. Olenkin yrittänyt astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja tutustua monimuotoisemmin taiteeseen.

Otin tavoitteeksi museoissa käymisen pienellä kynnyksellä. Katselemassa vain osan näyttelyä kerralla ja todella katsoa töitä sekä nähdä mitä teos yrittää kertoa. Ensin ajattelin ottaa oman vihkon mihin laitan ajatuksia ja muistoja teoksista ja eri näyttelyistä. Päädyin kuitenkin tekemään ne commonplace bookin väliin, sillä siellä ne ovat hyvässä seurassa muiden inspiraation kipinöiden seassa.

Päädyin hyvin yksinkertaiseen tapaan merkitä museossa käynnit vain pienellä ”muistolla” lehtisistä, sisäänpääsylipusta tai mitä nyt kyseisestä museosta on löytynyt. Lisäksi niitä pieniä itseä liikuttaneita asioita, sanoja ja pieniä luonnoksia. En halunnut laittaa ylös tarkkaa selostusta käynneistä vaan ennemminkin tunteita joita käynnillä heräsi. Oli se yksittäinen teos, osa teoksesta tai se, että ylipäänsä pääsin kiertämään näyttelyä rauhassa ja keskittymään siihen täysin.

Olenkin huomannut, että näin rauhallisesti edetessä on ollut helppo hukuttautua teoksiin täysin. Haluaisin vielä joku päivä ottaa luonnoslehtiön mukaan ja istahtaa piirtämään pidemmäksikin hetkeksi. Edelleenkin ei kopioimaan teoksia vaan tallentamaan niitä pieniä hetkiä museossa. Tunnetta valtaavien maalauksien alla kulkiessa.

Mukavaa alkanutta kesää ja nähdään ryhmässä.

Katja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *