Kalenterimaailma on termejä täynnä, ja samalla myös niiden lyhenteitä. Tällä kertaa tutustutaan Traveler’s Notebookiin, lyhenteeltään TN.

Traveler’s Notebook on kalenterityyppi, jonka sisäosat pysyvät mukana selkämyksessä olevan kuminauhakiinnityksen avulla. Insertit (eli se sisältö) ovat monesti vihkotyyppisiä sillä ne on helppo pujottaa keskiaukeamastaan kuminauhan alta. Samantyyppinen kuminauha toimii Traveler’s Notebookin sulkumekanismina. Sisävarustelu vaihtelee; Traveler’s Notebookissa voi olla kansien sisäpuolella taskustot tai sitten kannet ovat sisäpuoleltakin sileät. Kuminauhojen lukumäärä sisällä määrää jonkun verran sitä kuinka paljon lisäosia saa mahtumaan, mutta senkin jälkeen lisäkuminauhalla saa hyvin lisää tilaa kun Traveler’s Notebookin omat kuminauhat loppuu. Saatavilla on reilusti eri malleja ja tyylejä Traveler’s Notebookeja, joista mieleisen ja itselle toimivan löytää oikeastaan vain etsimällä ja rohkeasti kokeilemalla!

Traveler’s Notebook voi olla erittäin siisti, sileä ja kiiltävän kaunis, mutta toisaalta taas hyvin rustiikkinen, upean rähjääntynyt ja kulunut. Materiaalin valinnalla voi vaikuttaa millaisen siitä haluaa. Se voi olla nahkainen, keinonahkainen tai vaikkapa paperista, muovista tai tekstiilistä tehty. Voit valita ihanista, valmiista vaihtoehdoista tai tehdä sellaisen vaikka itse!

Traveler’s Notebookista on olemassa monia kokoja ja parhaan löytää monesti miettimällä mihin tarkoitukseen sitä aikoo käyttää. Large tuskin on lompakkona kätevin, kun taas nanosta tuskin kovin laajaa art journalia saa. Ja vaikka tietäisi, että plannerina omaansa aikoo käyttää niin voipi olla, että ensimmäinen koko on kokeilukappale ja sen käyttö osoittaa sen, mikä on loppupelissä omaan käteen sopivin. Kalenterimanian YouTube-kanavalla on myös suoritettu Traveler’s Notebookien kokovertailua (myös blogin puolelta kannattaa kurkata tämä postaus).

Tästä apua salakieleen, jota käytetään Traveler’s Notebookin yhteydessä:

 • Large / Cahier: 127mm x 210 mm (yleisimmät nimitykset: Wide, Large, Cahier)
 • Standard: 110 mm x 210 mm (yleisimmät nimitykset: Standard, Regular, Narrow)
 • Personal: 95 mm x 71 mm (yleisimmät nimitykset: Personal, Petite, Le Petit)
 • A6: 105 mm x 148 mm (yleisin nimitys: A6)
 • Field Notes: 89 mm x 140 mm (yleisimmät nimitykset: Field Notes, Pocket, Small)
 • Passport: 89 mm x 122 mm (yleisimmät nimitykset: Passport, Pocket, Small)
 • Teeny Tiny: 70 mm x 101 mm (yleisimmät nimitykset: Micro, Nano, No. 0, Zero)

Ja kun tietää Traveler’s Notebookinsa koon, pystyy aika tarkasti katsomaan myös koot haluamiinsa insertteihin. Traveler’s Notebookille löytyy monipuolisesti vihkoja erilaisilla sisuksilla: blancoilla, ruutu-, piste- tai viivallisilla sivuilla tai vihkoja mustilla tai kartonginruskeilla sivuilla. Inserttejä, kuten vihkoja, voi toki myös tehdä itse!

Zipper pouch tai zipper pocket- niminen insertti on myös mukava lisä. Se on muovivetoketjullinen läpyskä, jota voi käyttää esimerkiksi tuunausmateriaalien kantamiseen mukana!

Mallista riippuen zipper pouchin toinen puoli voi olla myös korttipaikkoja, jonka voi käyttää tärkeiden valokuvien tai vaikkapa washisamplejen säilyttämiseen Traveler’s Notebookin välissä.

Dashboardit puolestaan ovat toisella lailla ihania piristysruiskeita! Dashboard on paperinen tai muovinen yksinkertainen lisäosa, joka on olemassa monesti vain tuomaan kauneutta paperisten inserttien väliin. Malliltaan dashboard on kuin vihko ilman sisäosaa – pelkät kauniit kannet vain. Dashboardit voi ostaa valmiina Traveler’s Notebookiinsa sopivassa koossa tai askarrella itse!

 

Samoiten Traveler’s Notebookin väliin voi tehdä vaikka taskuston lisäsäilytystilaksi. Käytännöllistä ja kaunista!

Myös erilaiset asetaatit ja vellumit ovat suosittuja välilehtinä Traveler’s Notebookissa! Vellum muistuttaa hiukan voipaperia, sameaa ja kahisevampaa kalvoa. Asetaatti puolestaan on kiiltävää, sileää ja läpinäkyvämpää. Molempia saa arkkeina, ja sekä kuviollisina että kuvioimattomina.

Valikoimaa löytyy runsaasti kun lähtee metsästämään täydellistä Traveler’s notebookia. Tässä pientä listaa merkeistä, joiden vaihtoehtoihin kannattaa tutustua:

 • Webster’s Pages Color Crush
 • Prima
 • Midori
 • Chic Sparrow
 • Flying Tiger
 • Speckled fawn
 • Ajasto
 • Foxy Fix
 • Jane Davenport
 • The Planner Society
 • Meadowgate leather
 • Heidi Swapp
 • Carpe diem
 • Cadeneta notebooks
 • Lyradori
 • Lady falcon
 • Mylkshoppe
 • Nayadori

Traveler’s Notebook on minun mielestäni erinomainen vaihtoehto sille kalenterimaanikolle, joka haluaa käyttää vain yhtä planneria. Muunneltavuutensa ansiosta se elää tarpeen mukaan vaikka se olisi jatkuvassa käytössä. ’Vihko pois välistä ja menoksi!’, ’Lisäänpä tämän tähän kun tarvitsen sitä tänään!’,  ’Siirränkin tämän omaksi kokonaisuudekseen kun vähän innostuin ja tarvitsen tilaa.’  Myös kalenterimaanikko, joka vielä etsii sitä mikä olisi se oma tapa planneroida, hyötyy Traveler’s Notebookista. Tämä ihan siksi, että Traveler’s Notebookin kasattuaan täyteen haluamistaan inserteistä, sitä voi vielä muuttaa mihin suuntaan tahansa. Itselläni oli ainakin matalampi kynnys aloittaa tuunaaminen Traveler’s Notebookin kanssa kuin monen plannerin kanssa. Saatoin ajatella, että ei ole harmi jos jotain menee pieleen: aina voi ostaa tai tehdä uuden vihkon!

Traveler’s Notebookissa vain taivas on rajana, miten tuotetta haluaa omassa käytössään pitää ja se siitä tekeekin niin vetovoimaisen! Traveler’s Notebookia voi käyttää plannerina, lompakkona, säilytystuotteena täyteen tulleille vihkoille tai tärkeille papereille. Ja jos tykkää kovasti erilaisista skräppipapereista, ja haluaa laittaa muistiin millainen malli on keneltäkin valmistajalta: voi napata reunapätkän paperia aina säilöön valmistustietoineen Traveler’s Notebookin väliin! Arkistointia kätevimmillään.

Traveler’s Notebookin voi aina teetättää paikallisella käsityöyrittäjällä, haastaa oman näppäryytensä ja tehdä itse, tai lähteä merta edemmäs kalaan eli kaukomaiden markkinoille. Täytyy kuitenkin muistaa, että iso osa työstä on jo tehty monen kotimaisen yrittäjän toimesta ja he ovat juuri meitä kalenterimaanikoita varten. Suomessa meitä erinomaisesti palvelee muun muassa Chic Company, Se Hämeenpuiston vihkokauppa, Klemmarikellari, Taitopuoti Paperinauha, Heidin Korttipaja, Käsitellen ja Teippitarha. Näiden kauppojen ja niiden ihanien kauppiaiden puoleen voi ja kannattaa kääntyä!

 

Siinäpä pientä katsausta Traveler’s Notebookien maailmaan! Toivon, että kirjoitus oli kattava ja tarjosi vastauksia mahdollisiin mieltäaskarruttaviin kysymyksiin. Muistakaa, että kommenttiosio on aina juurikin sitä varten, että kysyä saa ja lisäkysymykset ovat erittäin tervetulleita.

Minulla itselläni ei ole mielessä kuin yksi kysymys: joko sinä olet hurahtanut Traveler’s Notebookeihin?

 

-Anna-Johanna

 

 

 

4 comments on “Kalenteritermistö auki – Traveler’s Notebook”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *